Párafarmot telepítenek a Marsra

A HABIT nevű műszer 2018-ban indul el a Marsra, ahol azt fogja tesztelni, mennyi vizet lehet kinyerni a bolygó légkörében jelen levő pára megcsapolása révén.

Párafarmot telepítenek a Marsra

Az első levegőből nedvességet kinyerni képes készülék2018-ban indul útjára a Naprendszer Tatuinjára. Néhány hónappal ezelőtt Javier Martin-Torres, a Luleåi Egyetem kutatója és kollégái arról számoltak be, hogy a Curiosity marsjáró által összegyűjtött adatok alapján a vörös bolygó felszíne alatt közvetlenül folyékony vízkészletek rejtőzhetnek, amelyek nappal párologva a légkörbe is eljutnak.

A svéd kutatócsoport ezen jelenség igazolására és kiaknázására tervezte meg a HABIT nevű műszert, amely már meg is kapta a hozzájárulást, hogy része lehessen az európai és orosz részvétellel zajló ExoMars 2018 küldetésnek. A misszió keretében az ESA és a Roszkozmosz három év múlva egy landolóegységetés egy rovert indít a Marsra.

A HABIT többfunkciós műszer, amelynek feladatai közé tartozik a leszállóhely élet szempontjából legfontosabbnak tekinthető környezeti paramétereinek vizsgálata és mérése. A rendszer így mérni fogja az ultraibolya sugárzás mértékét, a hőmérséklet ingadozását, illetve a vízhez való hozzáférés lehetőségeit is vizsgálja. Ez utóbbi feladat részét képezi a marsi légkörben található vízpára „betakarítása” is.

A HABIT sók segítségével fogja magába szippantani a vizet, naponta 5 millilitert. A műszer tartálya egyszerre 25 milliliter tárolására alkalmas, ami első hallásra nem tűnik túlságosan soknak, viszont ha a párafarm ilyen kicsiben működőképesnek bizonyul, nagyobb méretekben is alkalmazható lehet, és a jövőbeli emberes marsküldetések során fontos szerepet kaphat a legénység vízzel való ellátásában.

A kutatócsoport számításai szerint a HABIT egy marsi év alatt nagyjából 50 liter vizet vonhat ki a levegőből. A rendszer teljes mértékben önfenntartó, így működtetésével plusz energia befektetése nélkül tiszta, folyékony víz gyűlik össze egy tartályban, a sók pedig újra és újra kiszáradva minden ciklus végén készen állnak az újabb adag pára megkötésére. A piciny párafarm az ExoMars 2018 landolóegységén kap helyet, amely a helyi időjárás monitorozásán kívül a légkörben szálló por mennyiségét is vizsgálja majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward