Papírból készítettek összehajtható akkumulátort

A bioszenzorok energiával való ellátására szánt találmányt ráadásul baktériumok működtetik, így az áramhálózattól távol eső helyeken is használhatók lehet.

Papírból készítettek összehajtható akkumulátort

Az origami, a papírhajtogatás japán művészetének művelői gyönyörű madarakat, békákat, virágokat és egyéb formákat képesek létrehozni, az ennek során használt technikáknak ráadásul komoly gyakorlati jelentőségük is van. Egyebek mellett az origamiból ellesett módszereket is alkalmaznak a szakértők az űrbe küldött nagyfelületű szerkezetek, például a napelemek vagy a napvitorlák összecsomagolása és problémamentes kibontása során, a Binghamton Egyetem egyik kutatója pedig akkumulátorok építésére használjaaz origamit.

Seokheun „Sean” Choi papírból hozott létre egy olcsó, baktériumok által működtetett akkut, amely különböző apró elektronikus szerkezetek, például piciny szenzorok energiával való ellátására lehet alkalmas. Az akkumulátort gyakorlatilag a baktériumok anyagcseréje „hajtja”: a mikrobák a tápanyagokban gazdag vízből (pl. egyszerű szennyvízből) felvett anyagok feldolgozása során minimális mennyiségben energiát termelnek, amelyet az akku elraktároz. Ez a kevéske energia pontosan elég ahhoz, hogy a Choi által megtervezett, szintén papíralapú szenzorokat működtesse.

A papír olcsó, biológiailag lebomlik, és mivel a kapillárishatás révén képes magába szívni a folyadékot, az akku feltöltéséhez, illetve a minták elemzéséhez sincs szükség egyéb felszerelésekre, mondja Choi, aki szerint az ilyen módon előállított bioszenzorok elsősorban az elmaradottabb területeken lehetnek használhatók az orvosi diagnosztikában.

Az olcsó bioszenzorok jelentőségét már többen felismerték, Choi azonban egy lépéssel tovább ment, és egy önmagát energiával ellátni képes rendszert hozott létre, amelyhez nincs szükség egy külső analizáló készülékre, hanem képes magától elemezni a mintákat. A fejlesztés rendkívül egyszerű: Choi egy nikkelréteget fújt egy sima nyomtatópapírra, ez a katód, az anód pedig szénfestékkel nyomtatva kerül rá a felületre. Erre kell aztán rácseppenteni a tápanyagokkal teli vízcseppet, amely a baktériumokat tartalmazza.

A pici szenzorok működtetéséhez is viszonylag nagy papírakkukra van szükség, ezek azonban a Choi által kidolgozott módszer révén biztonságosan összehajtogathatók, így nem foglalnak sok helyet, és csak akkor kell kihajtogatniőket, ha ténylegesen használatba kerülnek. A rendszer nagyon alacsony, akkunként 5 centes áron állítható elő, így remélhetőleg hamar használatba kerülhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward