Pályára állt a Dragon (frissítve)

9.44-kor fellőtték az első magánűrhajót, és az 9.54-kor pályára állt a Föld körül.

Pályára állt a Dragon (frissítve)

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor május 19-én, szombaton rajtol a világ első magánűrhajója. A SpaceX által gyártott Dragon teherszállító változata személyzet nélkül működik, és első küldetésén utánpótlást visz a Nemzetközi Űrállomásra.

A kilövés tervezett időpontja közép-európai idő szerint délelőtt 10.55. Az amerikai légierő floridai Cape Canaveral-i bázisáról induló űrhajó útja egyben tesztrepülés is, a Dragon űrállomással való randevúját és dokkolási képességét tesztelik, valamint azt is kipróbálják, hogy vészhelyzet esetén milyen gyorsan képes a kitérő manőverekre az űrhajó. A kilövést a NASA Television élőben közvetíti, ahogy az előtte és az utána következő napok eseményeit is.

 

május 19. 11.13: A kilövési procedúrát az utolsó pillanatban leállították, mivel a számítógép „enyhén magas” nyomást észlelt az egyik hajtóműkamrában. A rakéta egyelőre úgy tűnik, hogy nem károsodott, a következő kilövési kísérlet legkorábban 72 óra múlva történhet meg.

12.48: A kilövés lefújása után tartott sajtótájékoztatón megerősítették, hogy valóban a Falcon 9 hordozórakéta 5-ös hajtóművében mért magas nyomás miatt állította le a számítógép a kilövést, mindössze 0,5 másodperccel a visszaszámlálás vége előtt. A többi nyolc hajtóművel minden rendben volt, de a felszálláshoz mind a kilencre szükség van. (Később azonban akár héttel is elboldogul a rakéta.) A mérnökök ma átvizsgálják a kérdéses részt és rövidesen eldőlnek a további tervek.

Hasonló probléma merült fel a Falcon 9 első tesztrepülése előtt, akkor három napon belül képesek voltak kijavítani a hibát. A helyszínen van egy tartalék rakéta is, így végső esetben ki is cserélhetik a problémás hajtóművet. Elviekben ez is végrehajtható lehet keddig. A kilövés időpontjával Nemzetközi Űrállomás pályájához kell igazodni, így keddi start esetén 9.44-kor, szerdán pedig 9.22-kor aktuális a következő kilövési kísérlet. A NASA és a SpaceX illetékesei nem tartják kudarcnak a mai napot, hiszen alapos indokkal állították le a startot. Kudarc az lett volna, ha nem észlelik időben a problémát, és egy esetlegesen hibás hajtóművel indul útjára a rakéta, hangzott el a tájékoztatón.

  

május 22. 8.52: Tegnap sikeresen kicserélték a problémát okozó szelepet a központi hajtóműben, így elvileg ma elindulhat a Dragon. A meteorológusok nyolcvan százalékos esélyt adnak a startra, mert egy kicsit bizonytalan az idő Cape Canaveral-ben. A kilövés közép-európai idő szerint 9:44-re van kitűzve, közvetíti a NASA Television, valamint a SpaceX.

9.44: Sikeresen útjára indult a Falcon 9, egyelőre minden rendben halad. (videó)

9:54: A fokozatok rendben leválltak, és a Dragon pályára állt a Föld körül.

A további program a következő:

Május 24. (csütörtök): A 3. repülési napon a Dragon elrepül a Nemzetközi Űrállomás mellett és közben teszteli műszereit. Az eseményeket a houstoni Johnson Űrközpont irányítóközpontjából közvetítik élőben, az adás délelőtt 8.30-kor kezdődik, és az átrepülés végrehajtásáig tart.

Május 25. (péntek): A 4. repülési napon a Dragon megközelíti a Nemzetközi Űrállomást, majd végrehajtja a dokkolást.

Május 26. (szombat): Az 5. repülési napon az űrállomás legénysége ünnepélyes keretek között felnyitja a Dragon ajtaját.

Május 31. (csütörtök): A visszatérés tervezett dátuma. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward