Palm Treo 750 - Windowsos alapokon

A Palm elkerülve a folyamatos visszaszorulását a hagyományos PDA-k piacán, olyan lépésre szánta el magát, amely sokáig elképzelhetetlen volt tőle.

Palm Treo 750 - Windowsos alapokon

Palm Treo 750 - Körbejárva

A Palm elkerülve a folyamatos visszaszorulását a hagyományos PDA-k piacán, olyan lépésre szánta el magát, amely sokáig elképzelhetetlen volt tőle. A jó öreg Palm OS-t lecserélte Windows Mobile operációs rendszerre, melyet először a legújabb Treo okos telefonján, a 750-esen próbálhat ki a nagyérdemű. Lássuk, mire jutottak a Palm szakemberei a számukra új operációs rendszerrel!

 

Körbejárva

 

A telefon külsőleg nem sokban különbözik a Treo 680-as testvérétől. A legnagyobb külső eltérés a kék, gumihatású borítás, amit a telefon kapott. Fogása kellemes, még annak ellenére is, hogy egy picit dundira sikeredett. Ezen kívül egy-két plusz gomb is megjelent az előlapon, melyek a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer "szoftgombjainak" kezelését teszik lehetővé. Ezek semmilyen feliratot nem kaptak, és közvetlenül a 240x240 pixeles felbontású érintőképernyő alatt foglalnak helyet. A két telefonkezelő gomb (a hívásfogadó és a hívásmegszakító) kisebb lett, mint az elődön, de még éppen kezelhető méretűek maradtak. A méretcsökkentést az tette szükségessé, hogy baloldalra egy Windows gombot, jobb oldalra pedig egy OK billentyűt is beépítettek.

A géphez adott érintőpálcika a kék borításban bújik meg, mely ideálisan használható a Treo 750-hez, hossza különösen előnyös a nagyobb kezűek számára. Az új Treo egyik nagy előnye, hogy úgy alakították ki, hogy minél kevesebb ceruza használatra legyen szükségünk. Az első konfigurálást követően a szoftver maga kéri, hogy tegyük el a ceruzát és élvezzük az egy kezes használatot.

 A billentyűzet is nagyon hasonló az elődhöz a különbség csak az, hogy ami itt világos,az a másikon sötét volt.. Az ékezetes betűk beviteli elég nehézkesnek tűnik a billentyűzeten. Túl sok gombot kell nyomkodni és görgetni. Magyar nyelven tehát csak lassan lehet vele írni. Ezt még el lehet viselni, azonban a gombok továbbra se nőttek meg, nagyon apróak, ezért könnyen fenn áll a lehetőség arra, hogy pár sor begépelése után, görcsbe állnak az ujjaink. Talán ekkora méretben nem kellene erőltetni ennyire a hardveres billentyűket, jobb megoldás lehetne egy kihúzható változat. Valószínűleg ezzel a képernyőfelbontással is csak azért gyártanak készüléket, hogy a billentyűzet elférjen alatta. Persze a 680-ban is ugyanez a méret, de az 320x320-as felbontású kijelzőt takar, itt pedig csak 240x240-es, mely a Windows Mobile egyik nagy hiányossága.

Gyakorlati tapasztalatok

 

A billentyűzet és az érintés érzékeny képernyő megszokhatóak, bár a fentebb említett hibák zavaróak is lehetnek. A használhatóságot alapvetően nem csak ezek befolyásolják, hanem a gépre telepített szoftverek és azok minősége is. A Microsoft Windows Mobile operációs rendszer mellé ez esetben is mellékelik a Mobile Office programcsomagot, mely tartalmazza a Word Mobile, Excel Mobile, Outlook Mobile, PowerPoint Mobile irodai szoftvereket. Ez utóbbi különösen érdekes koncepció egyébként, hiszen csak Viewer verzió, azaz nem lehet vele PowerPoint bemutatókat készíteni, csak megtekinteni tudjuk azokat. De nem is ezért készítik valójában ezeket a telefonokat. Hanem azért, hogy felhasználója minél előbb, minél gyorsabban tudjon kapcsolatban maradni munkájával, munkatársaival.

Ebben nagyban segíti a tulajdonost, hogy a Palm - pontosan nem tudni milyen módszerrel - de elérte, hogy a telefon sokkal jobban kezelhető egyetlen kézzel, az érintőceruza használata nélkül, mint bármilyen más Windows Mobile okos telefon. A gép processzora első látásra gyengécskének tűnik, azonban így is elég izmos ahhoz, hogy bármilyen alkalmazást könnyedén futtasson, és még az sem zavarja az operációs rendszert, hogyha túl sok alkalmazás fut egyszerre. Legfeljebb egy "Out of memory" üzenetbe ütközünk egy idő után, amikor már a sokadik programot akarjuk elindítani a régiek lezárása nélkül.

A félkezes felhasználás hihetetlenül hatékony és a plusz Windows és OK gombok is nagyon megkönnyítik a kezelhetőséget. Valóban csak végszükséglet esetén kell elkezdenünk a hátlapon kotorászni a ceruza után, ugyanis hihetetlenül könnyen lehet fél kézzel vezérelni a Treo 750-est.

Palm Treo 750 - Belső értékek

Multimédia

 

A Media Player 10 Mobile használata nem okoz különösebb nehézséget, bár egy hangszín-szabályozási lehetőség azért el kellene. Érdekes volt, hogy a lejátszott videót nem hangosította ki, csak és kizárólag a fülesen szólt, ami mellékesen nem szólt sztereóban, ha teljesen benyomtuk a füles dugóját. A hanglejátszás a beépített hangszórón kívül természetesen fülhallgatóval is lehetséges, kár, hogy erre csak 2,5mm-es csatlakozóval rendelkező fülessel van lehetőségünk.

A Treo 750 már egy 1,3 megapixeles digitális fényképezőt kapott, ráadásul a processzor bírja a VCD-felbontást is, így akár 352x288-as felbontásban is videózhatunk vele, hangfelvétellel együtt. Ez utóbbi módban azonban nem találjuk meg a digitális zoom-ot, pedig a fényképezőmódban ott van, ami lehet nem is akkora probléma, mivel az elkészült képek nem lettek a legjobb minőségűek (láttunk ennél már jóval szebb fotókat is).

Itt érdemes megemlíteni, hogy a készülék tetején található egy praktikus, elcsúsztatható gomb, amivel rögtön elnémítható a készülék anélkül, hogy mindenféle menüket kellene megnyitnunk.

Kapcsolódási lehetőségek

 

A telefonból a legjobban a WiFi hálókártyát hiányoljuk, ez az a opció ami nélkül, ma már egy okos telefon nem is igazán okos. Az egyre bővülő ingyenes és fizetős Hotspotok országszerte elérhetők és hát valljuk be, egy-két unalmasabb percet bármikor kiváltanánk egy kis szörfözésre. Mégis akkor mivel tudunk kapcsolódni a világhálóhoz? Bluetooth 1.2, GPRS, EDGE, 3G és HSDPA hálózatokon keresztül. Ez utóbbi lehetőség hivatalosan nincs is benne, azonban egy letölthető kis alkalmazás segítségével aktiválható rajta a HSDPA képesség. A 3G átviteli sebességét még ki tudjuk használni az 1.2-es Bluetooth és az 1.1-es USB segítségével, de már a HSDPA nálunk is elérhető 1,5 Mbit/s sávszélessége feszegeti a határokat. Nem is beszélünk a sávszélesség bővítése óta bevezetett 3Mbit/s-es elérésről és a későbbi tervekben megjelölt 10 Mbit/s lehetőségről, ezeket a lehetőségeket már most nem tudja kihasználni a 750-es.

Nos, infrával elvileg akár 4 Mbit/s is elérhető lenne, de a Bluetooth korában ki akar infrával bajlódni? Másik lehetőség az USB-kábel a fentebb említett korlátok figyelembevételével. Azonban a tendencia a drótnélküliség irányába halad, ezért egyre kevesebben vannak, akik hajlandóak kábellel csatlakoztatni egy mobiltelefont. De miért is kellene laptop a mobil internethez? Talán azért, mert a 240x240-es kijelző nem alkalmas a teljes értékű webböngészéshez vagy egyéb internetes megoldásokhoz. Ezért nem marad más, mint modemként használni a Treo-t.

 

Palm-féle extra

 

A Palm két hasznos Today-plugint rakott a gépre. Az egyik a gyors telefonálást, a másik pedig a Google keresést gyorsítja fel, persze a WiFi lehetőségek hiányában mindezt jó drágán és automatikusan a netre fellépve teszi. Ez eléggé hajaz a mobilszolgáltatóknál és nevesebb mobilgyártóknál már megismert gyorsgombokra, melyek úgy vannak beállítva, hogy az adott cég wapoldalára lépjen fel egyetlen gombnyomással. Természetesen, ha véletlenül nyomjuk meg a gombot, akkor máris ketyeg a fizetős adatforgalom. 

Sajnos a Palm – néhány más gyártóval ellentétben - arra nem gondolt, hogy a MS mobil operációs rendszerének alaphiányosságát, vagyis azt, hogy az alkalmazásokat nem zárja be, amikor az átlagember hinné, nem orvosolta. Legalább egy kis Palm-féle Taskmanager elfért volna extraként, de hiába. A legtöbb esetben azért ez nem okoz akkora gondot, ahogy már említettük korábban: ha sok alkalmazás fut akkor sem érezzük, hogy belassulna a gép, egészen addig, amíg el nem érjük a memória telítettségét. Valódi extra azonban, hogy nincs rajta kikapcsoló gomb. A Palm Treo 750-est ugyanis nem lehet kikapcsolni, ha benne van az akkumulátor, akkor máris bekapcsol. Teljesen kikapcsolni pedig az akkumulátor kivételével tudjuk. Mindenesetre a képernyőt úgy is le tudjuk kapcsolni, ha megnyomjuk a piros gombot, illetve a telefon funkciót is ki-bekapcsolhatjuk, ha hosszabban nyomjuk ugyanezt a gombot.

Aki nem lenne megelégedve a WM5 által nyújtott lehetőségekkel, az később, majd ingyenesen tud frissíteni a Windows Mobile 6.0-ás operációs rendszerre.

Palm Treo 750 - Összefoglalás

Összefoglalás

 

Számunkra egy picit csalódás volt a Windows-os Palm Treo. A WiFi hiánya megpecsételi a sorsát, hiszen munkánkat nem tudjuk akárhonnan folytatni még akkor sem, ha félhivatalosan kezeli a HSDPA rendszereket. Viszont a fogása és kialakítása nagyon kellemes a szemnek és a kéznek, ráadásul a kezelhetősége is messze átlagon felüli. Az egykezes kezelhetőség mondhatni tökéletes, egészen addig, amíg nem akarunk kisregényt írni a főnökünknek vagy a barátunknak. A multimédia területén is előrelépett a Palm, igaz a kamera képe nehezen sorolható az elfogadható kategóriába, de tudásilag jobb, mint az elődökben találhatók. A kijelző felbontása a Windows Mobile-nak és a mini-billentyűzetnek hála 240x240 pixeles felbontású, ami valljuk be, túl sok mindenre nem alkalmas (pl.: filmezés, netezés).

 

Aki egy mindennapi használatra megfelelő okos telefonra vágyik, de nem zavarják a mini-képernyő és a mini-billentyűk korlátai, annak ideális választás a Palm Treo 750. Azonban mindenképpen érdemes ebben az árkategóriában tüzetesebben körül tekinteni,hiszen a mobiltelefonok és a PDA-k között egyre inkább mosódnak el a határok, és adott esetben lehet, hogy egy komolyabb tudású mobiltelefonban jóval több extrát vélünk felfedezni.

 

Specifikáció

 

[list type="unordered"]

[*]Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition

[*]Processzor: Samsung 300 MHz

[*]Memória: 60 MB ROM / 128 MB RAM

[*]Kijelző: 3,0" színes, transzflektív TFT, 240 x 240pixel felbontás, 16 bit színmélység

[*]Akkumulátor: 1100mAh Lithium-Ion, cserélhető

[*]Méretek: 111mm x 58mm x 22mm

[*]Súly: 154 gramm

[*]Audio: 2,5 mm sztereó hangkimenet, monó hangszóró, mikrofon

[*]Bővíthetőség: miniSD (SDIO kompatibilis)

[*]Digitális fényképezőgép: 1,3 megapixel, CMOS

[*]Bluetooth: van

[*]Infravörös port: van

[*]WLAN: nincs

[*]Mobiltelefon funkciók: van

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward