Öt év alatt megduplázódott a netezők száma

2012-ben már 2,27 milliárd ember, vagyis az emberiség egyhamada használja az internetet, az öt évvel ezelőtti 1,15 milliárdhoz képest. 

Öt év alatt megduplázódott a netezők száma

2012-ben már 2,27 milliárd ember, vagyis az emberiség egyhamada használja világszerte az internetet, az öt évvel ezelőtti 1,15 milliárdhoz képest. A netes népesség száma folyamatosan gyarapodik a világháló (World Wide Web) hivatalos debütálása óta, amelynek április 30-án lesz a 19. évfordulója. Az emberi természet része a gyors alkalmazkodás, és időnként ezt olyan művészi szintre fejlesztjük, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy viszonylag rövid idő alatt mekkorát változott a világ.

Ahogy nő a felhasználók száma, úgy gyarapodik az online szolgáltatások mérete is. Erre talán a legjobb példa a Facebook esete: a 2004-es alapítású közösségi háló tavaly már több taggal rendelkezett, mint amennyien alapítása idején a világhálót összesen látogatták.

De lássuk mik is voltak a legszembetűnőbb változások a netes népesség összetételét és számát illetően az elmúlt fél évtizedben! Afrika nethasználóinak száma több mint négyszeresére nőtt, és csaknem ilyen mértékű a közel-keleti felhasználók számának gyarapodása is. Ázsia két és félszeres, Latin-Amerika több mint kétszeres, Európa másfélszeres növekedést produkált. A sor végén Óceánia (Ausztráliával együtt) áll 27 százalékos növekedésével, illetve az Észak-Amerika 17 százalékos gyarapodásával.

További érdekesség, hogy az ázsiai netes népesség száma majdnem eléri az öt évvel ezelőtti összes felhasználó számát. Európa idén átlépte az 500 milliós felhasználói létszámot, Ázsia pedig az egymilliárdot. Európában 2012-ben kétszer annyian használják a világhálót, mint az Egyesült Államokban.

Érdekes egyébként, hogy egy 2009-es kínai kutatás eredményei alapján az internetre is igaz egy a Moore-törvényre nagyon hasonlító tendencia: az infrastruktúra mérete ötévente megduplázódik. Visszatekintve az elmúlt évek adataira, ez közelítőleg a felhasználók számának növekedési ütemére is érvényes, például 2002‒2007 között is nagyjából duplájára nőtt a netes népesség tagjainak száma. Ez a tendencia természetesen csak addig folytatódhat, amíg a világ népessége kitart, és ha feltételezzük azt a szélsőséges esetet, hogy a növekedés hasonló ütemben zajlik tovább mindaddig, amíg a Föld összes embere egyben netfelhasználó is lesz, akkor ezt a határt még az évtized vége előtt elérjük.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward