Összetett eszközök létrehozására is képesek az új-kaledón varjak

A madárvilág talán legintelligensebb faja két vagy több, egyébként céljaikra használhatatlan darabból össze tud rakni olyan eszközöket, amelyekkel megvalósíthatják, amit akarnak.

Összetett eszközök létrehozására is képesek az új-kaledón varjak

A Max Planck Ornitológiai Intézet kutatóinak vizsgálata a madarak egy olyan képességére derítettek fényt, amit mostanáig csak a főemlősöknél figyeltek meg. És ott is csak néhány fajnál, és többnyire igen korlátozottan, az egyre összetettebb eszközök létrehozása ugyanis az antropológusok szerint az emberi evolúció fontos lépése volt. Az emberi gyerekeknek is évekbe telik, mire képesek részekből egy új funkciójú eszközt létrehozni, ehhez ugyanis mentálisan képessé kell válniuk arra, hogy előre elképzeljék, hogy a még nem létező objektum hogyan fog működni.

A már említett új vizsgálat szerint az új-kaledón varjak is képesek erre, vagyis elméletben meg tudnak tervezni újfajta tárgyakat, majd ezeket a rendelkezésre álló darabokból össze is tudják rakni, hogy elérjék céljaikat. A kísérletek során a szakértők nyolc varjúnak mutattak meg egy „rejtvénydobozt”, amelyet korábban sosem láttak. Az áttetsző dobozban falatokat helyeztek el a szakértők. A táplálékhoz a madarak úgy tudtak hozzájutni, ha egy megfelelő hosszúságú pálcával a doboz alján húzódó résen benyúlva a tároló végében lévő nagyobb nyíláshoz tolták a falatot.

Az első kísérletek során a szakértők néhány kellően hosszú pálcát is bedobáltak a ketrecbe, és mind a nyolc madár hamar rájött, hogyan használhatja ezeket a táplálék megszerzésére. A következő lépésben aztán már csak rövidebb, de egymásba illeszthető darabokat biztosítottak a madarak számára a kutatók. És négy állat mindenféle segítség és rávezetés nélkül rájött, hogyan rakhat össze két darabból egy megfelelően hosszú pálcát. A kutatók aztán egyre rövidebb részeket dobáltak be a ketrecekbe, hogy még nehezebbé tegyék a feladatot. És a madarak egyike, Mango, három vagy négy darabból is képes volt használható méretű eszközt összeállítani.

Galéria megnyitása

Bár a háttérben zajló kognitív folyamatok nagy része egyelőre rejtély, az eredmények lenyűgözően érdekesek. Mango például szerszámkészítési képességei alapján nagyjából egy ötéves embergyerek mentális szintjén van a szakértők szerint. Az új-kaledón varjakról az elmúlt években számos kutatás igazolta, hogy kiemelkedően intelligensek: fogságban és a vadonban is eszközt használnak, és ahhoz, hogy ezek az objektumok minél hatékonyabban működjenek, át is alakítják a körülöttük talált tárgyakat. Vagyis nem csak eszközt használnak, de készítenek is eszközöket.

Ez azonban az első alkalom, hogy sikerült igazolni, a madarak képesek összetett eszközöket is létrehozni. A szakértőket ennek ismeretében most elsősorban az érdekli, hogy vajon hogyan tudják végrehajtani ezeket a feladatokat. Lehetséges például, hogy képzeletben végigpörgetik a lehetséges összeállítási lehetőségeket, és azok közül próbálják kiválasztani az optimális megoldást, de az is lehet, hogy más a módszerük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap