Összeomlott az Arecibo rádiótávcső

A világ legnagyobb rádiótányérját korábbi sérülései miatt épp a napokban ítélték lebontásra.

Összeomlott az Arecibo rádiótávcső

A legendás Puerto Rico-i teleszkópot 1963-ban adták át. A 305 méter átmérőjű tányér egy természetes víznyelőbe épült, és a jeleket egy fölé kábeleken belógatott, 900 tonnás vevőegység felé fókuszálta. Ez a vevőegység szakadt le kedden, romba döntve a már korábban megrongálódott tányért. Az Arecibo Obszervatórium kulcsszerepet játszott az első exobolygók azonosításában és egy sor más fontos felfedezésben is, amellett, hogy a Földön kívüli élet, a SETI kutatásának egyik központja volt. Innen indult útjára az emberiség technikai fejlettségét demonstrálni hivatott arecibói üzenet is, amelyet 1974 novemberében sugároztak a szomszédos Messier 13 gömbhalmaz felé.

A létesítmény számtalan hurrikánt és földrengést túlélt, általában kisebb károkkal, az idei év azonban katasztrofálisnak bizonyult. Augusztus 10-én, nem sokkal egy komoly trópusi vihar elvonulása után a vevőegység egyik főkábele elszakadt, és a tányérba csapódott, 30 méteres lyukat ütve azon. A balesetben senki sem sérült meg, viszont károsodott a vevőegységre felfüggesztett, annak részét képező Gregory-féle kupola is, és az ehhez vezető függőhíd. A vihar után éppen megnyitott létesítményt ezt követően ismét bezárták.

Galéria megnyitása

A világjárvány miatt a helyreállítási munkálatok lassan indultak be, és mielőtt a helyére kerülhetett volna az új főkábel, november 7-én egy másik kábel is elpattant, újabb károkat okozva a tányérban. Ezt követően független szakértők is felmérték a struktúra állapotát, és arra jutottak, hogy a szerkezetet nem lehet megjavítani, mivel a többi kábel is sérülhetett az események során, és a további katasztrófák elkerülése érdekében minél előbb le kell bontani.

A fenntartó National Science Foundation november 19-én jelentette be, hogy a vevőegységet mielőbb leszerelik, amint kidolgozták ennek biztonságos módját. Erre végül nem kerülhetett sor, december 1-jén ugyanis a felfüggesztett vevőegység magától a tányérba zuhant. A jelentések szerint senki sem sérült meg, viszont a távcső sorsa végképp megpecsételődött. A tányér a friss helyszíni felvételek alapján három nagyobb darabra hasadt szét, és a kábeleket tartó tornyok ugyan még állnak, de várhatóan rövidesen ezeket is lebontják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap