Örök immunitás egyetlen oltással?

Az időről időre aktiválódó herpeszvírusok mintájára készülő vakcinák jelenthetik a betegségek megelőzésének következő állomását. 

Örök immunitás egyetlen oltással?

A védőoltások az emberiség legsikeresebb közegészségügyi kezdeményezései közé tartoznak ‒ egy (vagy több) gyermekkorban beadott injekció élethosszig tartó védelmet biztosít az adott betegség ellen. Nem minden vakcina képes azonban erre, több esetben pár évenként meg kell ismételni az oltást, hogy az immunitás megmaradjon. Egy kutatócsoport azonban most azon dolgozik, hogy erre ne legyen szükség.

A vakcina (védőoltás) legyengített vagy elölt kórokozókat, illetve ezek immunválasz kiváltására alkalmas részeit tartalmazza, amelyek a szervezetet antitestek képzésére serkentik. A betegség tünetei ilyenkor nem jelentkeznek, viszont létrejön a specifikus immunválasz. Az ennek során aktiválódó T-limfociták az antigénekkel komplexet alkotva válnak az adott kórokozóra specifikussá. A keletkező komplexek egy csoportja úgynevezett memóriasejt, amely őrzi az antigénnel való találkozás emlékét.

Ha ezt követően az adott kórokozóval találkozik a szervezet, sokkal gyorsabban és hatékonyabban képest azzal leszámolni, még a súlyos tünetek kialakulása előtt. A memóriasejtek ugyan hosszú életűek, azonban egyes kórokozók elleni vakcinák nem képesek teljes immunválaszt kiváltani, így a patogénnel való találkozás emléke pár év alatt elhalványul. Ilyenkor van szükség az úgynevezett emlékeztető oltásokra, amelyek hatására új memóriasejtek keletkeznek. A legnagyobb probléma, hogy a felnőtt lakosság jelentős része elfelejti beadatni magának ezeket.

A kutatók ezért most olyan vakcinákon dolgoznak, amelyeket csak egyszer kell beadni, a hatóanyag azonban időről időre „aktiválódik”, vagyis legyengített fertőzésnek teszi ki a szervezetet, megőrizve az immunitást. A dolog egyik hátránya, hogy a módszer lényegileg élethosszig tartó vírusos fertőzést okoz a páciensnek.

Sokan persze már most is hordoznak ehhez hasonló működésű vírusokat. A legtöbb ember szervezetében például számos különböző herpeszvírus (a fenti képen) található meg, amelyek évekig semmiféle tünetet nem okoznak, hogy aztán időről időre, általában valamilyen külső hatásra aktivizálódjanak. Az immunrendszer többnyire aztán elbánik az aktív fertőzéssel, a sejtekben rejtőző néma tartalékokat azonban nem képes felszámolni. Az új vakcina pedig pontosan ezen az elven működne. A sporadikus aktiválódás újra és újra kitenné a szervezetet a vírusfehérjéknek, biztosítva a védettséget. A szakértők úgy vélik, hogy akár olyan vírusok létrehozása is elképzelhető, amelyek genomja több kórokozó kulcsfontosságú fehérjéit is kódolja, és ilyen módon egyetlen oltással több betegség ellen is képes lenne védelmet biztosítani a szervezetnek.

Megvannak tehát az előnyök, de sajnos hátrány is akad bőven. A herpeszvírusok a legtöbb esetben nem okoznak gondot az egészséges felnőttek szervezetében, pici gyerekek vagy gyenge immunrendszerűek esetében azonban súlyos tünetekkel járnak. A másik probléma, hogy napjainkban egyre több fórumon kérdőjelezik meg a kötelező védőoltások létjogosultságát, így még nehezebb lesz meggyőzni a közvéleményt arról, hogy egy korántsem problémamentes oltóanyagot beadassanak maguknak.

Az elfogadtatás problémájával azonban várhatóan még egy darabig nem kell foglalkozniuk az illetékeseknek, tekintve, hogy az egész ötlet legfontosabb eleme egyelőre kidolgozásra vár: nem tudjuk ugyanis, hogy pontosan milyen hatásokra aktiválódik a szervezetben bujkáló vírus. Amíg pedig ezt nem fejtik meg a szakértők és nem képesek lemásolni a működését, addig nem lesz hatásos a vakcina. A cél tehát még igen távoli, de az alapötlet kétségkívül figyelemre méltó, és ha sikerül megvalósítani, alapvetően megváltoztathatja a betegségek megelőzésének módszereit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward