Óriási felszín alatti vízkészletekre akadtak Kenyában

Az első becslések szerint legalább 250 milliárd köbméternyi víz rejtőzhet a mélyben. A Turkana tartomány északi részén található víztömegeket műholdas megfigyelések, szeizmológiai mérések és egyéb mérési módszerek kombinálása révén azonosították.  

Óriási felszín alatti vízkészletekre akadtak Kenyában

Bár szeretjük azt hinni, hogy jól ismerjük a körülöttünk lévő világot, számos olyan dolog akad még a bolygón, amelynek megismeréséhez még csak most kezdünk hozzá. Nemrégiben egy gigantikus tenger alatti vulkán felfedezéséről számoltunk be, pár nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy Kenya egyik legszárazabb régiója alatt óriási mennyiségű víz rejtőzik.

A felfedezés egy tavaly indult projekt, az UNESCO által szervezett GRIDMAP eddigi legfontosabb eredménye. A kezdeményezés célja az afrikai felszín alatti vizek feltérképezése, főként az évek óta szárazsággal, illetve járványokkal sújtott területeken. A Turkana tartomány északi részén található víztömegeket műholdas megfigyelések, szeizmológiai mérések és egyéb mérési módszerek kombinálása révén azonosították, és a két legnagyobb tározó létezését már fúrással is megerősítették. Az első becslések szerint összesen 250 milliárd köbméternyi víz rejtőzhet a mélyben.

Ez a szám különösen annak tudatában tűnik döbbenetesnek, hogy az országban lehulló csapadék éves összmennyisége nem éri el a 3,4 milliárd köbmétert. A most felfedezett készletek tehát alapvetően megváltoztathatják az ország vízhez való hozzáállását. Kenya 41 millió lakosából jelenleg 17 milliónak nincs állandó hozzáférése tiszta ivóvízhez, és 28 millió azok száma, akik esetében – főként a vízhiány miatt − az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak.

A következő lépés a vízkészletek mennyiségének és minőségének pontosabb felmérése lesz, majd sor kerülhet ezek felhasználásának megtervezésére is. A szakértők többsége egyetért abban, hogy a víztömegeket minél tovább meg kell őrizni, és a legnagyobb részt a mostaninál is nehezebb időkre kellene tartalékolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward