Óriási fekete lyuk egy nagyon pici galaxisban

Az M60−UCD1 szívében egy ötször akkora fekete lyuk foglal helyet, mint a Tejútrendszer központi objektuma, holott a nekünk otthont adó csillagrendszer nagyjából 600-szor nagyobb és 6000-szer nehezebb a törpegalaxisnál.

Óriási fekete lyuk egy nagyon pici galaxisban

Minden korábbinál kisebb galaxisban találtakszupernehéz fekete lyukat a csillagászok. A felfedezés azt sugallja, hogy a Tejútrendszer centrumában is megtalálható objektumból sokkal több lehet, mint azt valaha gondolták volna, hiszen a kinézetre semmi különöset nem mutató, úgynevezett szupersűrű törpegalaxisok is tartalmazhatnak ilyeneket.

Anil Seth, a Utahi Egyetem kutatója és kollégái egy ilyen csillagcsoportosulást, az M60−UCD1 katalógusjelű szupersűrű törpegalaxist kezdték tanulmányozni. Az 54 millió fényévnyire található galaxis röntgenkibocsátása alapján ugyanis arra lehetett következtetni, hogy annak közepében egy fekete lyuk foglalhat helyet. A Hubble űrtávcső felvételei megerősítették, hogy a piciny, nagyjából 160 fényév átmérőjű csillagrendszer centrumában szokatlanul nagy tömeg csoportosul.

Azt azonban továbbra sem tudta senki, hogy amennyiben valóban egy fekete lyuk van a galaxis magjában, az mekkora lehet. Ennek kiderítése érdekében a szakértők a csillagrendszer legbelső csillagainak sebességét vizsgálták meg a hawaii Gemini Obszervatórium északi távcsövének infravörös spektrométerével. Az égitestek óriási sebessége alapján úgy becsülik, hogy a centrális objektum tömege megközelíti a 21 millió naptömeget.

A Hubble felvétele

Ez azt jelenti, hogy az M60−UCD1 szívében egy ötször akkora fekete lyuk foglal helyet, mint a Tejútrendszer központi objektuma, holott a nekünk otthont adó csillagrendszer nagyjából 600-szor nagyobb és 6000-szer nehezebb a törpegalaxisnál. A piciny csillagrendszer tömegeloszlása is roppant rejtélyes, hiszen míg a szupernehéz fekete lyukak általában a galaxiscentrum össztömegének 0,5 százalékát teszik ki, az M60−UCD1 fekete lyuka a galaxis teljes tömegének 18 százalékát hordozza magában. Ennek köszönhetően sokkal erősebb befolyással van a csillagrendszer tagjaira, mint az a galaxisok többségében megszokott.

„Egy egészen újfajta, rendkívül izgalmas galaxistípusról van szó” – mondja Karl Gebhardt, a Texasi Egyetem csillagásza. Azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen pici csillagrendszer hogyan tehetett szert ekkora fekete lyukra, Seth csapatának az az elmélete, hogy a galaxis egykor sokkal nagyobb lehetett. Véleményük szerint egy közeli csillagrendszerrel, talán éppen az M60-nal való ütközés foszthatta meg anyaga nagy részétől a galaxist. A körülbelül 2 milliárd éve történt ütközés után csak a legbelső, legsűrűbb részek maradtak meg a fekete lyuk körül, feltételezik a kutatók.

Seth és kollégái a felfedezésen felbuzdulva az M60 környékének más szupersűrű törpegalaxisait is meg akarják vizsgálni, hátha azok is hasonlóan jártak. Mivel a csillagrendszerek ezen típusa ugyanolyan gyakori, mint a nagy galaxisok, az univerzum szupernehéz fekete lyukainak száma akár duplája is lehet annak, amit korábban feltételeztünk, mondja Seth. „Jelenleg még szinte semmit sem tudunk arról, hogyan formálódnak ezek az objektumok” – folytatja a kutató, aki szerint az ilyen pici csillagrendszereket vizsgálva talán a szupernehéz fekete lyukak formálódásával kapcsolatban is újabb információk derülhetnek ki.

A Chandra űrtávcső felvétele

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward