Óriási fehér törpét találtak

A különös égitest valószínűleg két fehér törpe összeolvadása nyomán jöhetett létre.

Óriási fehér törpét találtak

A fehér törpe egy halott csillag Földhöz hasonló méretű, halvány, hideg magja, amely azt követően maradt hátra, hogy a csillag élete végére érve kifogyott az üzemanyagból és ledobta külső rétegeit. Egy napon a Nap is ilyen fehér törpévé válik, hasonlóan galaxisunk csillagainak több mint 90 százalékához.

A fehér törpék között is akadnak meglepő mutatókkal rendelkező égitestek. Ezek közé tartozik a WDJ0551+4135, amely mindössze 150 fényévre található a Földtől, és az európai Gaia űrtávcső mérései alapján meglehetősen nagy tömegű, ahhoz képest, hogy fehér törpe. A kutatók ezért a kanári-szigeteki Herschel távcsővel is megvizsgálták az égitestet, hogy kiderítsék, miért ilyen méretes.

A csillag által kibocsátott fény elemzése alapján meglepően nagy mennyiségű szenet azonosítottak a fehér törpe légkörében, ami egyáltalán nem jellemző a hasonló objektumokra. Ahogy Mark Hollands, a Warwick Egyetem kutatója, a kutatás vezetője elmondta, a fehér törpék magja döntően szénből és oxigénből áll ugyan, de ezen kívül szinte kizárólag hélium és hidrogén található. Tehát amikor kívülről ránézünk egy ilyen égitestre, általában csak hidrogént és héliumot látunk.

Galéria megnyitása

Ritkán előfordul, hogy hélium és szén keveréke látszik, arra azonban mostanáig nem volt példa, hogy hidrogén és szén keverékét lássák az adatokban, hiszen ezt a két elemet alapesetben egy vastag héliumréteg választja el egymástól. Hollands és társai a tömegadatok és a furcsa légköri összetétel alapján azt tartják a legvalószínűbb magyarázatnak a rejtélyre, hogy az égitest két fehér törpe ütközése nyomán jött létre, és a rétegeknek még nem volt idejük „leülepedni”.

Míg a legtöbb fehér törpe tömege 60 százaléka a Napénak, a WDJ0551+4135 majdnem kétszer ekkora, hiszen 1,14 Naptömeget tesz ki. Átmérője ugyanakkor mindössze kétharmada a Földének, vagyis ez a nagy tömeg nagyon pici térfogatban sűrűsödik össze. A tömegen túl az ütközés valószínűségét erősítik az égitest más mutatói is.

Az idősebb fehér törpék általában gyorsabban hűvösebbek és gyorsabban mozognak a fiataloknál, mivel a környező csillagok gravitációja felgyorsította őket. A WDJ0551+4135 azonban viszonylag forró, ugyanakkor gyorsabb, mint a vele egyező hőmérsékletű, közelében lévő fehér törpék 99 százaléka, ami azt sugallja, hogy fejlődése különbözött ezekétől. Ha két fehér törpe ütközése során keletkezett, az megmagyarázná felhevült állapotát és nagy sebességét is. A kutatók szerint az ütközésre a hőmérsékleti információk alapján nagyjából 1,3 milliárd évvel ezelőtt kerülhetett sor.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap