Órákon belül alkalmazkodnak az infralátáshoz a patkányok

A legfrissebb kísérleti eredmények alapján az emlős agy rendkívül plasztikus, és nagyon hamar alkalmazkodni tud, ha újfajta „érzékszerveket” kapcsolnak rá.

Órákon belül alkalmazkodnak az infralátáshoz a patkányok

Az agy az érzékszervek által felfogott és közvetített jelek révén észleli a környezetet. Egy észak-karolinai laborban éldegél néhány patkány, amelyek a látáson, a halláson, az ízlelésen, a tapintáson és a szagláson túl egy hatodik érzékkel is rendelkeznek: az agyukba ültetett implantátumok révén érzékelni tudják az infravörös fényt. És ahogy a kísérletekből kiviláglik, az állatok agya rendkívül gyorsan alkalmazkodott a korábban számukra mit sem jelentő információkhoz, ami nagyon biztató hír lehet az emberi szervezetet új érzékekkel kibővíteni tervezők számára.

Miguel Nicolelis, a Duke kutatója és kollégái négy helyre ültettek be elektródákat az állatok agyának azon részébe, amely a patkányok tapintásérzékeny bajuszától kapja a jeleket. Az elektródák külső infravörös érzékelőkhöz vannak kapcsolva, amelyek elektromos jeleket közvetítenek irányukba, ha infravörös fényt észlelnek. Az állatok ketrecének négy sarkában infravörös fényforrásokat helyeztek el a kutatók. Ha az egyik fény kigyullad, és a ketrec lakója a megfelelő sarokba rohanva megnyomja a hozzá tartozó gombot, jutalomfalatot kap.

A kísérlet korábbi verziójában csak egyetlen szenzort kapcsoltak rá a patkányok agyára, és ebben a felállásban a rágcsálóknak egy hónapba telt, mire alkalmazkodtak az infravörös tartomány észleléséhez. Négy szenzorral és implantátummal viszont ugyanehhez mindössze három napra volt szükség. „A kísérlet kiválóan demonstrálja az emlős agy hihetetlen plaszticitását” – mondja Christopher James, a Warwicki Egyetem kutatója.

Az új érzékszerv egyik legkülönösebb érdekessége, hogy az infravörös adatok látszólag nem rontják az állatok eredeti érzékszerveinek érzékenységét. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy az emlős agyban bőven akad hely a további fejlődés számára, függetlenül attól, hogy az természetes úton, vagy az érzékek mesterséges kibővítésével történik meg.

Nicolelis és kollégái azt is igazolták, hogy ha az infravörös jeleket nem a tapintáshoz kapcsolódó agyi régióba, hanem közvetlenül a látókéregbe táplálják be, az új érzékszervhez való alkalmazkodás még rövidebb ideig, mindössze 6–7 óráig tart. Ez a kutatók szerint annak az eredménye, hogy a jeleket egy olyan agyi terület érzékeli, amely az infravöröshöz nagyon hasonló jelekre, a látható fényre specializálódott.

A következő lépésben a szakértők azt szeretnék kideríteni, hogy ez utóbbi felállás esetén az állatok képesek-e a spektrum mindkét részét, azaz a látható és az infravörös tartományt egyszerre érzékelni. Ha képesek rá, el lehet kezdeni terjeszkedni az elektromágneses spektrum más részei felé is, mondja Nicolelis, és olyan állatokat, illetve egy napon talán embereket lehetne létrehozni, akik mindenfajta elektromágneses hullámot egyszerre tudnak észlelni, totális látást valósítva meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward