Öntisztuló kerti bútor

A Fraunhofer Intézet kutatói egy újfajta, titán-dioxiddal bevont polimerrel álltak elő, ami napfénynek kitéve megöli a baktériumokat, valamint a penészt, és ledobja magáról a szennyeződéseket. 

Öntisztuló kerti bútor

Eljött a nyár, ideje lesikálni a kerti bútorokat. Vagy mégsem? A Fraunhofer Intézetnek hála, lehetséges, hogy rövidesen már nem kell többet a valaha fehér, de mára megsárgult-megfeketedett IKEA-bútorok rendbehozatalával töltenünk az időt.

A kutatók egy újfajta, titán-dioxiddal bevont polimerrel álltak elő, ami örökre megváltoztathatja az időjárási viszontagságoknak kitett műanyagok piacát. A titándioxid-bevonat ugyanis napfénynek kitéve megöli a mikrobákat, és ledobja magáról a szennyeződéseket.

A napfény ultraibolya sugárzása katalizálja a folyamatot: elektrokémiai reakciót indít be, melynek során szabad gyökök keletkeznek. Ezek arról híresek, hogy elektronhiányosak, éppen ezért rendkívül reakcióképes molekulák. Párosítatlan elektronjukhoz minden áron párt kívánnak találni, és ha a környezetükben élőlények (baktériumok, penészgombák) tartózkodnak, jelentős károkat okoznak ezekben. Elpusztítják a sejtmembránt, behatolnak a DNS-be, és végső soron elpusztítják a mikrobákat. Iris Trick, a projekt vezetőjének elmondása szerint a bevonat harminc különböző mikroba ellen működőképes.

Természetesen nem a kertibútor-ipar az újítás egyetlen felhasználási területe. A kutatók üvegen is kipróbálták a bevonatot, és a bosszantó ujjnyomok egy órányi napsütés hatására nyomtalanul felszívódtak a felületről. Ennek pedig nemcsak a kirakatok tulajdonosai, de bármiféle érintőképernyővel foglalkozó cég is örülhet. Vannak már ugyan hasonló technológiák a piacon, de azok esetében legalább három óra napfényre van szükség ugyanezen eredmény eléréséhez.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward