Oltásellenesség és járványok

Egyetlen beoltatlan gyerekig vezette vissza egy kutatócsoport a 2011-es amerikai kanyarójárvány eredetét. Az első beteg egy szomáliai közösség tagja volt, ahol az oltásellenesség egyre súlyosabb problémákat okoz.

Oltásellenesség és járványok

A védőoltások be nem adásának veszélyeit talán semmi sem világítja meg jobban, mint egy nemrég megjelent tanulmány, amelynek szerzői igazolták, hogy a 2011-es amerikai kanyarójárványt egy olyan beoltatlan gyermek robbantotta ki, aki előzőleg Kenyába látogatva kapta el a fertőzést. A 30 hónapos gyerek az Egyesült Államokban született, szülei azonban szomáliaiak, és egy olyan minnesotai közösségben élnek, ahol jellemzően nagyon kevesen oltatják be magukat és gyerekeiket.

Az első tünetek a Kenyából való visszatérés után közvetlenül jelentkeztek, mire azonban megszületett a diagnózis, a fertőzés átterjedt egy, a kicsivel egy háztartásban élő másik gyerekre, és az általa látogatott a bölcsődei csoport három tagjára is. Összesen végül mintegy 3000 ember volt érintett a járványban, és bár komolyabban csak 21-en betegedtek meg, ez volt az elmúlt 20 év legsúlyosabb járványa a régióban. A 21 fertőzött közül 16-an nem voltak beoltva kanyaró ellen, pedig közülük 9-en koruk miatt ingyen megkaphatták volna a vakcinát. A 9-ből 7 gyereket azért nem oltattak be szüleik, mert aggódtak az oltás esetleges mellékhatásai miatt.

A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni, úgynevezett MMR-oltás első dózisát általában 15 hónapos korban kapják meg a gyerekek. A hatóanyag a három vírus gyengített változatának keverékéből áll, és aktív immunválaszt vált ki a szervezetből, többnyire a teljes élettartamra védelmet biztosítva a hasonló kórokozók ellen. Mivel azonban élő vírusokat adnak be, ritkán előfordul, hogy maga az oltás is kiválthatja a betegség enyhe formáját.

A védőoltások ellen tiltakozók egyrészt ezt hozzák fel érvként, másrészt arra az 1998-ban megjelent tanulmányra támaszkodnak, amelyben Andrew Wakefield ok-okozati kapcsolatot vélt felfedezni az autizmus és az MMR-vakcina beadása között. Ezen állítását alátámasztó eredményeit soha senkinek sem sikerült megismételni, ráadásul a brit orvosról időközben az is kiderült, hogy a kombinált vakcinákat gyártó gyógyszercégek elleni per résztvevői támogatták anyagilag a projekt során. A szerzőtársak lassacskán mindannyian leszedették nevüket a tanulmány éléről, majd 2010-ben a publikációt eredetileg közzétevő Lancet is visszavonta a cikket. A British Medical Journal 2011-es szerkesztőségi állásfoglalásában egyenesen tudományos csalásnak titulálta az írás állításait, Wakefieldet pedig még ugyanebben az évben az angol orvosi kamarából is kizárták.

A problematikus tanulmány hatása azonban nem múlt el nyomtalanul, sőt: a helyzet rosszabbodni látszik. A mostani kutatás során vizsgált járvány kapcsán a szerzők kiderítették, hogy míg 2004-ben a minnesotai szomáliai közösség gyermekei közül 94 százalék megkapta az MMR-oltást, 2010-ben már csak 54 százalékuk részesült a vakcinában. A szakértők szerint ezért elsődlegesen a védőoltásokkal kapcsolatos félreértések és tévinformációk okolhatók, így mindenképp szükség lenne arra, hogy a további járványok megelőzése érdekében a lakosságot rendszeresen tájékoztassák a vakcinákkal kapcsolatos tudnivalókról.

A kanyaró és az egyéb fertőző betegségek ellen persze a védőoltás sem jelent 100 százalékos védelmet, ráadásul akadnak olyanok is, akik immunrendszerük gyengesége vagy alacsony életkoruk miatt nem részesülhetnek az oltásban. Ilyen körülmények közt egyetlen fertőzés is nagyon gyorsan járványt okozhat. Ha azonban a közösség nagy része be van oltva, hamar lecseng vagy ki sem alakul a járvány.

A „vakcina-vita” korántsem tekinthető lezártnak, amit az a tény is jelez, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is kanyarójárvány tombol. Eddig közel 500 esetet jelentettek, és a betegek többsége sosem kapta meg az MMR-oltást. Hasonló mértékű megbetegedési hullámra pedig 2000 óta, a kanyaró észak-amerikai kontinensről való kiirtása óta nem került sor. A jelenség nem korlátozódik az Egyesült Államokra: a WHO jelentése szerint Európában 2007−2013 között négyszeresére nőtt a kanyarós megbetegedések száma.

Kanyaróhelyzet 2012-ben

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward