Olcsóbb a napenergia, mint gondolnánk

A Queen’s University kutatóinak elemzése szerint a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban. 

Olcsóbb a napenergia, mint gondolnánk

A Queen’s University kutatóinak elemzése szerint a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban. Sok analízis magasabb árat mutat a reálisnál, mivel nem veszi figyelembe a legújabb technológiai fejlesztéseket és az árcsökkenést. Dr. Pearce, a kutatás vezetője szerint a napenergia alkalmazása jelenleg körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos energiák kinyerése, és ez a helyzet csak javulni fog a jövőben, a napenergia egyre olcsóbb lesz.

A napenergia felhasználásának költségeinél sok összetevőt kell figyelembe venni: a beszerelés árát, az üzemeltetési költségeket, az adókat, a rendszer várható élettartamát és az általa termelt energia mennyiségét. Pearce szerint a költségbecslések nem veszik figyelembe, hogy 2009 óta 70 százalékkal csökkent a napelemek ára, valamint azt sem, hogy az újabb verziók energiatermelése a használat során már csak 0,1‒0,2 százalékkal romlik évente, a régi modellek egy százalékával szemben, és az élettartamuk is duplájára nőtt.

Galéria megnyitása

A költségeket dollár per wattban számolják. Pearce szerint 2011-ben a valós költség egy dollár alatt van wattonként, ha a napelemek világpiaci átlagárát vesszük. Ennél persze lényegesen drágább árú és beszerelési költségű rendszerek is vannak. Magyarországon jelenleg a költség ennek körülbelül duplája az olcsóbb rendszereknél (1,4 euro/W ~ 420 Ft/W), úgyhogy még van hova fejlődni.

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap