Olcsóbb a napenergia, mint gondolnánk

A Queen’s University kutatóinak elemzése szerint a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban. 

Olcsóbb a napenergia, mint gondolnánk

A Queen’s University kutatóinak elemzése szerint a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban. Sok analízis magasabb árat mutat a reálisnál, mivel nem veszi figyelembe a legújabb technológiai fejlesztéseket és az árcsökkenést. Dr. Pearce, a kutatás vezetője szerint a napenergia alkalmazása jelenleg körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos energiák kinyerése, és ez a helyzet csak javulni fog a jövőben, a napenergia egyre olcsóbb lesz.

A napenergia felhasználásának költségeinél sok összetevőt kell figyelembe venni: a beszerelés árát, az üzemeltetési költségeket, az adókat, a rendszer várható élettartamát és az általa termelt energia mennyiségét. Pearce szerint a költségbecslések nem veszik figyelembe, hogy 2009 óta 70 százalékkal csökkent a napelemek ára, valamint azt sem, hogy az újabb verziók energiatermelése a használat során már csak 0,1‒0,2 százalékkal romlik évente, a régi modellek egy százalékával szemben, és az élettartamuk is duplájára nőtt.

A költségeket dollár per wattban számolják. Pearce szerint 2011-ben a valós költség egy dollár alatt van wattonként, ha a napelemek világpiaci átlagárát vesszük. Ennél persze lényegesen drágább árú és beszerelési költségű rendszerek is vannak. Magyarországon jelenleg a költség ennek körülbelül duplája az olcsóbb rendszereknél (1,4 euro/W ~ 420 Ft/W), úgyhogy még van hova fejlődni.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward