Nyújtásra színt vált egy újfajta anyag

A Margaritaria nobilis színét külső rétegeinek különleges struktúrájának köszönheti: a kutatók ezt a hatást reprodukálva olyan szálakat hoztak létre, amelyek a nyújtásra intenzív színváltással reagálnak. 

Nyújtásra színt vált egy újfajta anyag

A Harvard és az Exeteri Egyetem kutatói olyan anyagot hoztak létre, amelynek szálai színt váltanak, ha megnyúlnak. A szakértők a természetből vették az ötletet: gyakorlatilag lemásolták egy trópusi növény gyümölcsének különleges kékes színéért felelős struktúrákat. A többrétegű szálakból idővel olyan intelligens szövetek hozhatók létre, amelyeken jól láthatóvá válik a hő vagy a nyomás hatása.

A látószervek 500 millió évvel ezelőtti kifejlődése óta számos élőlény fennmaradása múlott azon, hogy képesek voltak-e interakcióba lépni a fénnyel. A magvak és gyümölcsök színének elsődleges funkciója, hogy felkeltse a terjesztésükben szerepet játszó élőlények, főként a madarak figyelmét. A Margaritaria nobilis nevű dél-amerikai növény kitűnő példája ezen adaptálódásnak: alacsony tápértékű gyümölcse rendkívül élénk színével egy másik, sokkal táplálóbb gyümölcsöt imitál. A megtévesztett madarak elfogyasztják a kék bogyókat, majd nagy távolságokba juttatják el a növény magvait.

A gyümölcs különleges színét a külső rétegek érdekes elrendezésének köszönheti: a sejtek több szinten is megvalósuló, ismétlődő mintázatot alkotnak, a színt pedig az ezen a mikroszerkezeten létrejövő fényinterenferencia hozza létre. A kutatók ezt a hatást igyekeztek reprodukálni, amikor egy üvegszál köré kétrétegű polimert csavartak. A polimer anyagának szerkezete, illetve felcsavart rétegek száma révén finoman hangolható, hogy milyen mértékű erőhatásra milyen intenzitású színváltozás következik be a rugalmas anyagban. A szálak elvileg bármilyen felületre felvihetők, és színükkel jelezhetik, ha valahol jelentősebb mechanikai vagy hőmérsékleti hatásnak van kitéve a felület.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward