Növények számára fejlesztenek injekciós rendszert az MIT-n

A szakértők mikrotűs fejlesztésével tápanyagok, hormonok és gének adhatók be a növények keringési rendszerébe.

Növények számára fejlesztenek injekciós rendszert az MIT-n

Miközben az emberek világában a többség elsősorban a zajló COVID-19 világjárvánnyal foglalkozik, kevesebb szó esik arról, hogy számos más világjárvány is folyamatban van, amely a növényeket érinti, és komoly veszélyt jelenthet a globális élelmiszerellátásra is. A narancsot, az olajbogyót és a banánt például a világ számos pontján olyan betegségek sújtják, amelyek a növények keringési rendszerét érintik, és jelenleg nincs rájuk gyógymód.

Egy, az MIT-n fejlesztett módszer azonban segíthet ezen növények kezelésében, aha végre sikerül megfelelő terápiát találni a kórokra. A növényi betegségek egyik nagy problémája, hogy nagyon nehéz korán diagnosztizálni ezeket, mivel nem rendelkezünk olyan eszközökkel, amelyekkel a növényi szervezetek keringését tudnánk monitorozni, például mintát venni a nedvekben található biomarkerekből. És ugyanez a helyzet a korai kezeléssel is, mostanáig nem volt olyan módszerrel, amellyel hatékonyan a növényi keringésbe lehetett volna juttatni a hatóanyagokat.

Galéria megnyitása

Az MIT szakértői ezért kezdtek egy olyan módszeren dolgozni, amely révén a növényeknek az állati szervezetekhez hasonló módon, célzottan is beadhatóvá válhatnak a gyógyszerek. Ehhez egy mikroszkopikus tűkkel borított, selyem alapanyagú tapaszt hoztak létre, amely különféle anyagokat képes bejuttatni a növény kiválasztott részeibe. A fitoinjektorok, vagyis a pici tűk mérete és elrendezése a célnak megfelelően alakítható, így a gyökereken, a száron és a leveleken is használható, illetve az is megoldható, hogy célzottan a vízszállító farészbe vagy az anyagcseretermékeket szállító háncsrészbe juttassa be a rendszer az anyagot.

A labortesztek során paradicsom- és dohánypalántákon tesztelték a fejlesztést, de a módszer gyakorlatilag bármilyen termesztett növényen alkalmazható lehet. A mikrotűkkel ráadásul nemcsak bejuttatni lehet az anyagokat a növényekbe, de mintát is lehet venni azok nedveiből, hogy ezeket a laborban meg lehessen vizsgálni.

Galéria megnyitása

A fejlesztésen a sárga sárkánykór nevű, citrusféléket érintő betegség kapcsán kezdtek dolgozni a szakértők. A fertőzést egy baktérium okozza, amelyet a citruslevélbolha (Diaphorina citri) nevű rovar hurcol növényről növényre. Gyógymód egyelőre nincs rá, és az Egyesült Államokban már több millió hektárnyi narancsültetvényt kellett kivágni miatta. A betegség a háncsrészt támadja meg és annak teljes egészében elterjed, beleértve a gyökereket is, amelyeket nehéz bármiféle hagyományos kezeléssel elérni. A növényvédő szerek általában csak a leveleket és szárat érik el, így hiába javul átmenetileg a növény állapota hatásukra, a betegség a gyökerekből kiindulva rövidesen újra kiújul.

Erre a problémára válaszul született a fitoinjektorok ötlete, amelyekkel a gyökérzet is kezelhetővé válhat. Ezek által ugyanis lehetséges közvetlenül a háncsrészbe fecskendezni a gyógyszert, amelyen keresztül aztán az eljut a gyökerekbe is. Ezt a laborkísérletek során fluoreszcens molekulákkal igazolták a kutatók. A mikroinjektoros tapasz ráadásul problémák nélkül lebomlik, és nem tömíti el a növényi ereket sem.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap