New York számára rosszul sült el a múlt heti aszteroidaszimuláció

A NASA számos más űrügynökséggel és szervezettel együtt azt próbálta ki a gyakorlat során, hogy mit lehetne tenni, ha felfedeznének egy aszteroidát, amely egyenesen a Föld felé tart.

New York számára rosszul sült el a múlt heti aszteroidaszimuláció

A nemzetközi Bolygóvédelmi Konferencia keretében zajló szimuláció során azt vizsgálták, hogy milyen tudományos, technikai és politikai kihívásokkal kellene megküzdeni egy ilyen helyzetben annak érdekében, hogy sikeresen meg lehessen védeni bolygónkat a katasztrófától. Nem mondhatnánk, hogy jól sült el a gyakorlat, így lesz min gondolkodni az adatok kiértékelése közben.

A szimuláció során nyolc év történéseit játszották el öt nap alatt. A fiktív történet azzal kezdődött, hogy felszíni távcsövekkel azonosítottak egy aszteroidát, amely 1:100-hoz eséllyel eltalálhatja a Földet. A szimuláció 2. napjára a pályaszámítások eredményeként ennek valószínűsége 1:10-hezre nőtt, és az is kiderült, hogy a 2019 PDC katalógusjelű égitest várhatóan Denvert fogja eltalálni 2027. április 29-én.

Az első felderítő űrszonda a 3. napon (2021 decemberében) érte el az aszteroidát, felmérve annak tömegét és szerkezetét. 2024 augusztusában aztán egy eltérítő kísérlet keretében több űrjárművet is ütköztettek az égitesttel, hogy módosítsák annak pályáját. A küldetés eredményei a szimuláció 4. napjára derültek ki: az aszteroida fő tömegét sikerült eltéríteni, de egy 50–80 méteres kisebb darab továbbra is ütközési pályán maradt, és immár New York felé tartott.

Galéria megnyitása

Szintén rossz hír volt, hogy a becsapódások nyomán kidobódott törmelék megsemmisítette az aszteroidát figyelő űrszondát, így pedig nagyon nehéz volt kideríteni, hogy mi történt és mi várható. Annyi azonban világos volt, hogy valamit tenni kell, így a szakértők úgy döntöttek, hogy mégis bevetik a 2. napon félretett nukleáris opciót. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnt, hogy ha egy 300 kilotonnás atombombát küldenek a Föld felé tartó darabhoz, és azt annak legalább 145 méteres közelségében felrobbantják, a szilánk vagy eltérül vagy ártalmatlan darabokra törik szét.

Ezen a ponton azonban közbeszólt a politika: hiába voltak magabiztosak a tervvel kapcsolatban a tudósok, a küldetést a kialakuló nemzetközi konfliktusok miatt nem sikerült időben elindítani. (Pedig a tavalyi hasonló szimuláció során Tokiót sikerült megmenteni ugyanezzel a stratégiával.) Így nem maradt más hátra, mint felkészülni a becsapódásra.

A szimuláció 5. napja 10 nappal a becsapódás előtt kezdődött. Az aszteroidát a számítások alapján 19 km/s-os sebességgel várták belépni a légkörbe, és úgy tűnt, hogy egy 5–20 megatonnás robbanással 15 kilométerre a Central Park felett fog megsemmisülni, teljesen letarolva a várost és annak 15 kilométeres körzetét.

Az utolsó nap ennek tükrében az evakuáció megtervezésével telt, vagyis olyan kérdések megvitatásával, hogy hogyan lehet 10 millió embert elköltöztetni és otthont biztosítani számukra másutt, biztosítani a környék nukleáris és vegyi üzemeit, illetve kimenteni a város kulturális és anyagi értékeit. A szociológiai, jogi és politikai kérdések megvitatása során foglalkoztak azzal, hogy várhatóan hogyan fognak az emberek viselkedni, ki fogja kifizetni mindezt, és biztosítási szempontból hogyan értékelhető a helyzet (elvégre New York az eltérítő küldetés nyomán került veszélybe)?

„A hasonló gyakorlatok nagyon értékesek, mert segítenek azonosítani azokat a kulcskérdéseket és -problémákat, amelyekkel egy ilyen alacsony valószínűségű, de hatalmas következményekkel járó esemény során számolni kell” – nyilatkozta Leviticus Lewis a FEMA részéről.

Bár New Yorkot nem sikerült megmenteni, a szimuláció minden résztvevő szerint nagyon hasznos volt. Bár egy hasonló becsapódás esélye minimális, erre is fel kell készülni, arról nem is beszélve, hogy a most levont következtetések más katasztrófahelyzetekben is alkalmazhatók lehetnek. A következő aszteroidaszimulációra 2021-ben, Bécsben kerül sor, az reméljük jobb eredménnyel végződik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap