Nem leszünk okosabbak?

Az emberi faj évmilliók alatt fejlődött ki, és úgy tartjuk, hogy az intelligencia különböztet meg minket az állatoktól. Ezt tekintve meglepő, hogy nem vagyunk okosabbak. A kutatók szerint már nem is leszünk. 

Nem leszünk okosabbak?

Az emberi faj évmilliók alatt fejlődött ki, és úgy tartjuk, hogy az intelligencia különböztet meg minket az állatoktól. Ezt tekintve meglepő, hogy nem vagyunk okosabbak. A Baseli és a Warwick Egyetem kutatói szerint azonban már nem is leszünk. Véleményük szerint gyakorlatilag elértünk fejlődésünk csúcsára, és sosem fogunk kifejleszteni valamiféle „szuperagyat”.

A szakértők számos korábbi kutatás eredményeit vizsgálták meg, átnéztek tanulmányokat a Ritalin nevű összpontosítást segítő gyógyszer hatásáról, autistákról, és egyet az askenázi zsidó népességről. Arra jutottak, hogy minden fejlődés egy adott kognitív funkcióban, fokozott figyelem, nagyobb intelligencia, más működések rovására történik, az árat meg kell fizetni.

A kiemelkedő kognitív funkciókkal bíró emberek, az úgy nevezett „savant”-ok, a fotografikus memóriával rendelkezők, vagy egy átlagnál magasabb IQ-val rendelkező, genetikailag szegregált populáció tagjai, gyakran szenvednek valamilyen rokon rendellenességben, autizmusban vagy idegrendszeri betegségekben. A Ritalin és a hozzá hasonló gyógyszerek csak a figyelemzavarban szenvedőknek segítenek összpontosítani, akiknek nincs ilyen problémája, azoknál rontják az összpontosítás képességét.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi funkcióknak van egy felső határa, amelyen túl ezeket nem lehet fejleszteni, és ha egyes területeken a határ átlépése mégis megtörténik, az más területek működésének zavarával jár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward