Napszerű csillagok szöknek el a Tejútrendszerből

A hipergyors csillagok nemrégiben felfedezett csoportja rejtélyt jelent a kutatók számára, eddig ugyanis csak olyan hasonló sebességű égitesteket találtak, amelyek egyrészt sokkal nagyobbak, másrészt a galaxis központi régiójából származnak.

Napszerű csillagok szöknek el a Tejútrendszerből

A galaxisunk központjában található szupermasszív fekete lyuk az esetek többségében hatékonyan gyakorolja uralmát a Tejútrendszer csillagai közt. Akadnak azonban olyan égitestek is, amelyek óriási sebességüknek köszönhetően képesek legyőzni a fekete lyuk gravitációs vonzóerejét, és elhagyni a galaxist. A Vanderbilt Egyetem kutatói nemrégiben ilyen égitestekre akadtak rá, és könnyen elképzelhető, hogy az általuk felfedezett „hipersebességű csillagok” a csillagok egy egészen újfajta csoportját alkotják.

Úgynevezett nagysebességű csillagokkal már korábban is találkoztak a kutatók, jelen esetben azonban másról van szó. Az előbbi típus tagjai többnyire nagytömegű, kékes fényű kettőscsillagok, amelyek a fekete lyuk közelében keletkeztek, és ennek hatására idővel 65−100 km/s közötti sebességre tettek szert. Pályájuk erősen elliptikus, és ha a körülmények úgy alakulnak, a bináris pár egyik fele a fekete lyuk, illetve a társa által kifejtett erők hatására képes lehet elhagyni a galaxist. Mostanáig 18 ilyen csillagot azonosítottak, ami jelzi, hogy milyen ritka eset, hogy egy égitest képes megszökni egy szupermasszív fekete lyuk gravitációs vonzáskörzetéből.

A Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Sloan Digitális Égboltfelmérési Program) adatsorait elemző kutatók a teljes égbolt közel negyedrészének átvizsgálása során 20 olyan égitestet találtak, amely rendkívül gyorsan mozog, de nem fér bele a nagysebességű csillagok fentebb leírt kategóriájába. A most felfedezett csillagok azonban nagyjából a Nappal egyező méretűek, és nem a galaxis központi régiójából származnak.

A dolog rendkívül rejtélyes, mivel ahhoz, hogy egy csillag távozni tudjon a Tejútrendszerből, óriási energiákra van szükség. A galaxis centrumában található fekete lyuk tömegét a négymillió naptömegre becsülik a kutatók, és mindeddig úgy gondolták, hogy csak ennek közreműködése révén gyorsulhatnak szökési sebesség fölé a rendszert elhagyni képes csillagok.

A Lauren Palladino és Kelly Holley-Bockelmann vezette kutatócsoport azonban 20 olyan óriási sebességű csillagot talált, amelyek jóval könnyebbek a tipikus jelölteknél, és nem is a centrumból származnak. A szakértők további megfigyelésekkel igyekeznek megerősíteni felfedezésüket, a csillagok sebességének pontos meghatározása ugyanis rendkívül hosszadalmas és összetett feladat, így sok benne a hibalehetőség is. Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani egy ilyen égitest sebességét, évtizedeken keresztül kell figyelni a csillagot, és rendszeresen meghatározni annak pozícióját. Ha a pozícióadatok nem pontosak, a valóságostól nagyon eltérő sebességek jöhetnek ki végeredményül. Palladino és kollégái mindenesetre az eddigiek alapján úgy vélik, hogy ha akadnak is hibák az adatokban, azok nagy része pontos.

A hipersebességű csillagok újdonsült csoportja minden jel szerint a galaxis korongjában keletkezett, vagyis nem tartoznak sem a centrum, sem a halo, vagy más részek egzotikusabb csillagai közé, hanem olyan „átlagos” égitestek, mint a Nap. Ennek fényében a legnagyobb kérdés az lehet, hogy vajon minek hatására gyorsultak fel ilyen mértékben ezek a csillagok. A válasz egyelőre ismeretlen, de a szakértők remélik, hogy idővel ez a rejtély is megfejthető lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward