Napelemeket számol egy neurális hálózat

A Stanford DeepSolar nevű rendszere amerikai műholdfelvételeket elemezve mérte fel az Egyesült Államok napelemekkel való ellátottságát, és az összeredmény messze meghaladta a szakértők várakozásait.

Napelemeket számol egy neurális hálózat

Legalább 1,47 millió napelemrendszer van telepítve az Államok területén, a legkülönbözőbb méretekben elosztve, a családi házak tetején lévő panelektől kezdve az áramszolgáltatók napelemtelepeiig. Ez pedig csaknem másfélszerese annak, amit az 1,02 millió installációnak, amit szakértők előzetesen becsültek.

Ram Rajagopal és Arun Majumdar, a Stanford kutatói 370 ezer, 9 négyzetméternyi területet ábrázoló műholdfelvételen tanították be neurális hálózatukat a napelemek azonosítására, amíg a DeepSolar végül 93 százalékos megbízhatósággal ismerte fel a paneleket a képeken. A rendszer a képanyag alapján maga gépi tanulással dolgozta ki a napelemek azonosítására használt kritériumokat, és bár megesik, hogy téved, akkor is inkább alá-, mint fölébecsül. A kutatók becslése szerint a rendszer a napelemek nagyjából 10 százalékát nem vette észre, vagyis az installációk valódi száma 1,6 millió fölött lehet.

Galéria megnyitása

A DeepSolar a betanulási időszak után az Egyesült Államok szárazföldi részeinek műholdfelvételeit kezdte elemezni, és a teljes munka nagyjából egy hónapot vett igénybe. A hatékonyság növelése érdekében a rendszer figyelmen kívül hagyta a legritkábban lakott régiókat, amelyek napelemekkel való lefedettsége a kutatók szerint nagyjából 5 százalékkal járulhat hozzá a teljes számhoz. A következő időszakban a tervek szerint ezeket a területeket is megvizsgálja majd a hálózat, amely némi finomhangolás után a panelek orientációját is fel fogja mérni, hogy a kutatóknak még pontosabb képük legyen a napenergia kiaknázásának mértékével kapcsolatban.

A munka részeként a kutatók egy adatbázist is készítettek a napeleminstallációkról, amelyet összevetettek a legfrissebb népszámlálási adatokkal. Az elemzés alapján a napelemek üzembe állítása még mindig elsősorban a gazdagabb vidékek lakóinak kiváltsága, és az alacsony vagy közepes jövedelmű vidékeken akkor sem nagyon hasznosítják a napenergiát, ha erre egyébként az időjárás minden lehetőséget megadna. Az elemzésből az is kiderült, hogy a napelemek telepítésének van egy sugárzásmennyiséghez kötött határa is: elsősorban azokon a területeken bukkannak fel a panelek, ahol a napsugárzás mértéke eléri a napi a 4,5 kWh/m2-t.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap