Nagyon fiatal csillag mellett találtak bolygót

A Bika csillagkép csillaga alig 2 millió éves, de máris van egy gázóriása, holott eddig azt hitték, hogy ezek kialakulásához legalább 10 millió év kell.

Nagyon fiatal csillag mellett találtak bolygót

Egy amerikai kutatócsoport egy nagyon fiatal csillag körül fedezett fel óriásbolygót, és az eredmény ellentmond annak a korábbi feltevésnek, miszerint a nagyobb bolygók formálódása hosszabb időt vesz igénybe. „Évtizedekig úgy hittük, hogy a Jupiterhez hasonló méretű planéták létrejöttéhez legalább 10 millió évre van szükség” – mondja Christopher Johns-Krull, a Rice Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Az utóbbi néhány évben aztán egyre több megfigyelés kapcsán kérdőjeleződött meg ez a feltevés, a CI Tau b katalógusjelű bolygó pedig minden korábbinál jobban megingathatja ezt. A planéta ugyanis nyolcszor annyit nyom, mint a Jupiter, és egy mindössze 2 millió éves csillag körül kering 450 fényévnyire a Földtől.

A rendszer porkorongjának képe a szubmilliméteres tartományban

A Föld és a Nap több mint 4 milliárd éves, és az eddig felfedezett exobolygók között egyaránt akadnak idősebbek és fiatalabbak is planétánknál, nagyon fiatal bolygórendszerekből azonban eddig csak néhányat sikerült detektálni, mondja Johns-Krull. Ennek egyrészt az az oka, hogy kevés frissen létrejött csillag látszik a Földről elég fényesnek ahhoz, hogy kellő részletességgel megfigyelhető legyen. A másik probléma, hogy ezek a csillagok gyakran nagyon aktívak, hatalmas kitöréseket produkálnak, erős mágneses mezővel rendelkeznek és óriási csillagfoltokkal rendelkeznek, amelyek mind megnehezítik a körülöttük esetlegesen létező vagy éppen formálódó bolygók észlelését.

A CI Tau b kilenc földi nap alatt kerüli meg csillagát, és a kutatók radiális sebesség-méréssel fedezték fel, ami a csillag sebességének a bolygó gravitációja nyomán jelentkező apró ingadozásain alapul. A bolygót a Bika és a Szekeres csillagképek egyik aktív csillagkeletkezési zónájának 140 csillagát vizsgáló projekt keretében detektálták.

A bolygó létezése különösen meglepő annak tekintetében, hogy a csillag annyira fiatal, hogy a keletkezése után hátramaradt anyagkorong még mindig megfigyelhető a rendszerben, amint körülöleli a csillagot és bolygóját. Ráadásul egy forró jupiterről van szó, amelyek keletkezésével kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, mivel egyelőre senki sem tudja kielégítően megmagyarázni, hogyan jöhet létre egy gázóriás ennyire közel egy csillaghoz.

A rendszert több különböző műszerrel is megvizsgálták, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy valóban egy bolygóról van szó, és nem más jelenség áll a megfigyelések hátterében. Johns-Krull azt is hozzátette, hogy az általuk 2004 óta vizsgált csillagbölcső fiatal csillagainak eddig nagyjából a felét vizsgálták meg, és ezek között több más égitest is akad, amely a jelek szerint szintén bolygóval rendelkezhet. Mivel más kutatócsoportok is keresgélnek bolygókat nagyon fiatal csillagok körül, a szakértő azt reméli, hogy rövidesen már egy bővebb adathalmaz állhat rendelkezésükre az ilyen rendszerekről, és ez talán segíthet a bolygókeletkezés néhány kulcsproblémájának megfejtésében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward