Nagy mértékben örökletes a csimpánzok intelligenciája

Ha egy csimpánz különlegesen intelligensnek mutatkozik, jó eséllyel szülei is kiemelkedően értelmesek voltak. Ez derül ki az első olyan kutatásból, amelynek során az intelligencia öröklődését vizsgálták főemlős rokonaink körében.

Nagy mértékben örökletes a csimpánzok intelligenciája

Ha egy csimpánz különlegesen intelligensnek mutatkozik, jó eséllyel szülei is kiemelkedően értelmesek voltak. Ez derül ki az első olyan kutatásból, amelynek során az intelligencia öröklődését vizsgálták főemlős rokonaink körében. A felfedezés segítséget jelenthet a csimpánzok kognitív képességeit maghatározó gének azonosításában, és ezen keresztül az emberi intelligencia kutatásában is. A két faj összehasonlítása ráadásul annak kiderítésében is segíthet, hogy miben térünk el a többi főemlőstől.

Az atlantai Yerkes Nemzeti Főemlőskutató Központ szakértőinek eredményei szerint a különféle kognitív tesztek révén megállapított általános intelligenciaszint mértéke több mint 50 százalékban genetikailag meghatározott a csimpánzok esetében. Az emberi intelligencia örökölhetőségével kapcsolatos hasonló kutatások ezzel nagyjából egyező eredményt hoztak, mondja William Hopkins, a projekt vezetője. A szakértő hozzátette, hogy bár hagyományosan az a szemlélet uralkodik, miszerint az állatok kognitív képességeit döntően nem a genetikai faktorok határozzák meg, a mostani eredmények ennek ellentmondani látszanak.

A kutató és kollégái 99 fogságban tartott csimpánzzal végezték el tesztjeiket. A 29 hím és 70 nőstény kora 9−54 év között alakult, és az alanyoknak összesen 13 feladatsort kellett végrehajtaniuk általános intelligenciaszintjük meghatározásához. A tesztek során többek közt a térmemóriát, a térlátást, az eszközhasználatot, a kommunikációs képességeket és a logikus gondolkodásra való képességet vizsgálták.

Az állatok nemét, családi körülményeit és korábbi, illetve jelenlegi környezetét is figyelembe véve a szakértők kiszámították, hogy az intelligenciaszint milyen mértékben tekinthető genetikailag meghatározottnak. A vizsgálatok alapján a tesztek alapján megállapított értéket átlagosan 52,5 százalékban a genetikai háttér határozza meg. Az egyes feladatfajtákra lebontva az eredményeket az is kiderült, hogy a gének legjelentősebben a térmemóriát, a térlátást és a kommunikációs képességeket befolyásolják.

A térbeli tájékozódással és emlékezettel kapcsolatos képességek erős genetikai meghatározottsága egyáltalán nem meglepetés, a kommunikációval kapcsolatos eredmények viszont mindenképp további vizsgálatokat igényelnek, mondja Josep Call, a Max Planck Intézet kutatója. A szakértő szintén csimpánzokkal foglalkozik, és egy 2012-es tanulmányában néhány átlagon felüli intelligenciával rendelkező példányról számol be. Call szerint rendkívül meglepő az új eredmények kapcsán az is, hogy az eszközhasználat képessége a jelek szerint viszonylag kevéssé örökíthető át.

Az eredmények összecsengenek az emberek körében végzett kognitív vizsgálatok eredményeivel, mondja Robert Plomin, a Londoni King’s College kutatója. Véleménye szerint az új adatok egyben azt is sugallják, hogy a csimpánzok számos kognitív képességét egyazon géncsoport tagjai határozzák meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward