Nagy Bumm ‒ sok adat

A Holland Rádiócsillagászati Intézet (ASTRON) és az IBM a következő öt évben közösen fog dolgozni egy exaflop teljesítményű rendszeren a világ legfejlettebb rádióteleszkópja számára.

Nagy Bumm ‒ sok adat

A Holland Rádiócsillagászati Intézet (ASTRON) és az IBM bejelentette, hogy a következő öt évben közösen fognak dolgozni egy olyan rendkívül gyors, de nagyon alacsony energiaigényű számítógéprendszer fejlesztésén, amely másodpercenként egytrillió számítási műveletet képes elvégezni, vagyis exaflop teljesítményű. A 32,9 millió eurós beruházás célja a Square Kilometre Array (SKA) nevű rádióteleszkóp-hálózat számítástechnikai hátterének létrehozása. A SKA a világ legnagyobb és legérzékenyebb rendszere lesz, a rádiótávcsövek és a központi számítógépek között nagyobb adatforgalom zajlik majd, mint ami ma a teljes internetre jellemző.

A SKA 2024-re készül el teljesen, de 2019-től egyes részeit már üzemeltetni akarják. A távcső az univerzum legtávolabbi, tehát legrégibb objektumait fogja vizsgálni, születő galaxisokat fedez fel, tanulmányozza majd a sötét anyagot, és a világegyetem kezdeteit. Ehhez azonban olyan informatikai háttérre van szükség, amely ma még nem létezik.

Az ötéves együttműködési terv neve DOME, ennek során figyelemmel kísérik és tanulmányozzák azokat az új technológiákat, amelyekkel lehetséges az exaflop teljesítmény elérése, az adattovábbítás fejlesztése, az adattárolás optimális megoldása, valamint olyan analitikai módszerek fejlesztésén is dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a naponta beözönlő nyers adatok rögzítését, tárolását és elemzését.

Ton Engbersen, az IBM zürichi kutatója elmondta, hogy a jelenlegi becslések a manapság megfigyelhető internetes adatforgalom kétszeresével számolnak ‒ ennyi adatot fog naponta begyűjteni a rádiótávcső. A DOME tehát a valaha létezett legtöbb adattal operáló tudományos projekt technológiai kihívásaira keres megoldást, folytatta. A program során létrehozott fejlesztések természetesen messze túlmutatnak a rádiócsillagászat kihívásainak legyőzésén, és szélesebb körben is bőven lesz lehetőség alkalmazásukra.

 „A SKA-hoz hasonló nagy kutatási hálózatok rendkívül nagyteljesítményű számítógépes rendszereket igényelnek az adatok feldolgozásához. Ilyen rendszereket csak úgy lehet megépíteni és üzemeltetni, ha az energiafogyasztást radikálisan lecsökkentjük. A DOME különleges lehetőséget jelent az olyan új megközelítések kipróbálására, mint például a zöld megoldások alkalmazása a számítástechnikában. Ebből pedig hosszú távon az egész társadalom profitál” ‒ mondta el Marco de Vos, az ASTRON egyik vezetője.

A tervezést létező és működő módszerek vizsgálatával és optimalizálásával fogják megkezdeni a kutatók. Nagy hangsúlyt kap a kezdetekben a LOFAR (Low Frequency Array, vagyis alacsony frekvenciás antennahálózat) rendszerének elemzése, amelyet szintén az ASTRON épített és a Földről elérhető legalacsonyabb frekvenciák tartományában térképezi fel az égboltot. A LOFAR egyben a SKA egyik előfutárának is tekinthető, mivel számos új technológiát itt próbáltak ki először.

A 2010-ben átadott LOFAR az első olyan nagy rádiócsillagászati rendszer, amely nem néhány nagy méretű rádióteleszkóppal üzemel, hanem rengeteg kicsi, egyszerű és olcsón előállítható érzékelővel. Az alacsony (10‒ 100 MHz-es nagyságrendű) frekvenciával rendelkező rádióhullámok detektálását egyszerű dipólantennák végzik, a jeleket pedig egy üvegszálas optikai kábelekből álló szélessávú adathálózat továbbítja a Groningenben elhelyezett központi szuperszámítógép (egy IBM Blue Gene) felé. 

A SKA rendszere több millió antennából fog állni, összességükben ezek egy négyzetkilométernyi érzékelő felületet tesznek ki, de sokkal nagyobb térségben lesznek szétszórva, egy nagyjából 3000 kilométer szélességű területen. A műszeregyüttes ötvenszer érzékenyebb, és 10 ezerszer gyorsabb lesz a ma használatban levő legjobb távcsöveknél. Az építési területet egyelőre nem jelölték ki, de vagy Dél-Afrikában, vagy Ausztráliában lesz a rendszer helye, a végleges döntést elméletileg még ebben az évben meghozzák. Az építkezés 2016-ban kezdődik.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward