Működő agyi sejteket hoztak létre főemlősök bőrsejtjeiből

A kísérlet során rhesusmajmok bőrsejtjeit indukált pluripotens őssejtekké programozták át, majd az ezekből létrehozott idegi őssejteket beültették a bőrsejtet szolgáltató állat agyába. Az új sejtekből neuronok és gliasejtek fejlődtek, amelyek tökéletesen integrálódtak a létező hálózatba.

Működő agyi sejteket hoztak létre főemlősök bőrsejtjeiből

A University of Wisconsin-Madison kutatói majmok bőréből származó sejteket programoztak át, majd ezeket beültették az állatok agyába. Hat hónappal a procedúrát követően a beültetett sejteket kizárólag azért lehet megkülönböztetni az állat agyának más érett sejtjeitől, mert a transzplantáció előtt egy fluoreszcens proteinnel megjelölték ezeket.

Az eredmény új fejezetet nyithat a személyre szabott gyógyításban, ahol minden egyes kezelési mód az adott beteg sajátos igényeihez igazodik. A metódus nagy előnye, hogy saját sejtekkel dolgozik, így jelentősen lecsökken annak esélye, hogy a szervezet visszautasítja azokat. A kísérlet az első sikeres bizonyíték arra, hogy ez a fajta átültetés főemlősökön is működhet, és hogy a bőrből átkerülő felnőtt sejtek gyakorlatilag tökéletesen képesek integrálódni az agy bonyolult hálózatába.

A kutatók három olyan rhesusmajmon hajtották végre a beavatkozást, amelyek agyában ugyanaz a terület sérült, amely a Parkinson-kórban szenvedők mozgásszervi problémáit is okozza. A beültetett sejtek olyan bőrből származó sejtek voltak, amelyeket visszaprogramoztak úgynevezett indukált pluripotens őssejtekké (iPS). Ezekből aztán gyakorlatilag bármilyen testi sejt létrehozható. A labor munkatársai idegi őssejtekké alakították a sejteket, majd beültették a majmok agyába, ahol egy részükből neuronok, a többiből pedig különféle gliasejtek fejlődtek, tökéletesen integrálódva az ott található hálózatba.

A hasonló őssejtes terápiáknál mindig felmerül, hogy esetleg növelhetik a daganatok kialakulásának kockázatát, ennek azonban jelen kísérlet során nyomát sem találták a kutatók, a sejtek fejlődése teljesen normálisnak mutatkozott.

A kutatás jelen fázisában ahhoz még nem ültettek be elegendő új sejtet, hogy az agyi sérülés miatt kieső neuronok dopamintermelését észlelhetően pótolni tudják, így az állatok állapota nem változott a kezelés hatására, de a végső cél mindenképpen valami ilyesmi lenne. Persze hosszú még az út az esetleges emberi kipróbálásig, és a Parkinson-kór ilyen módon való kezeléséig, de az indukált pluripotens őssejtek kétségkívül nagyon bíztató irányt mutatnak mindenféle degeneratív kórkép esetében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward