Mobilokra megy a Microsoft Defender vírusírtó

A rendszer hamarosan szinte platformtól függetlenül hozzáférhető lesz a felhasználók számára.

Mobilokra megy a Microsoft Defender vírusírtó

A Microsoft egyre több alkalmazását adja ki más platformokra is, elsődlegesen leginkább az Androidot a célkeresztbe helyezve. És most arról számolhatunk be, hogy a Defender antivírus is beáll a platformfüggetlenségre törekedő szoftverek közé. Ez a megoldás mindkét nagy mobilplatformra elérhetővé válhat még idén.

A Defendert eredetileg Windows Defender néven ismerte meg a világ 14 évvel ezelőtt, de az utóbbi években elképesztően sokat fejlődött a szolgáltatás, és már nem a sor végén kullog a hatékonyságát tekintve. Tavaly vált elérhetővé először a Defener a Windowson kívül más platformra, nevezetesen a macOS-re, és ezért kellett a számára új nevet találni. A hivatalosan már Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) névre hallgató megoldás a Mac számítógépeken teljes körű vírus és fertőzés elleni védelmet nyújt olyan lehetőségekkel együtt, mint a háttértár, valamint a rendszer gyors és a teljes vizsgálata.

Belátható időn belül a Defender már elérhető lesz az Android és az iOS operációs rendszerekre is. Azt pontosan nem közölte a vállalat, hogy mikor fogja ezeket az új alkalmazásokat publikálni, de az már biztos, hogy még ebben az évben számítani lehet a rá. Ha minden jól megy, akkor már az RSA konferencia keretében szolgál majd némi előzetessel a Microsoft.

Galéria megnyitása

Nehéz megmondani, hogy pontosan milyen funkcionalitással szolgál majd a különböző mobilplatformokon a Defender, de hamarosan erre vonatkozó információkat is közölhet a Microsoft. Azt már most meg lehet előlegezni, hogy ez a windowsos Defenderhez viszonyítva jelentős eltéréseket mutatnak majd. Különösen az iOS esetében lehet nagy a differencia, hiszen ott eddig egyetlen appnak sem volt arra lehetősége, hogy malware után kutasson. Az Android már egy másik történet, ott sok víruskergető van már, és abba a sorba állhat majd be a Defender a Microsoft hátszelével.

Állítólag a Defender mind a kettő platformon képes lesz megakadályozni az adathalászatot, ami nagyon népszerű napjainkban, és okostelefonokon is számtalanszor előfordul sajnos. Hogy ezt miként teszi majd a szoftver, azt egyelőre nem lehet tudni. De így meg lehetne gátolni azt, hogy a felhasználókat megtévesztve illetéktelenek ellopjanak belépési adatokat és más személyes, érzékeny információkat. A Defendert a cég először az Enterprise Mobile Securtity részeként fogja elérhetővé tenni, szóval nem a hétköznapi felhasználóknak fog szólni.

A Microsoft Defender az év végén érkező androidos Surface Duo esetében már elképzelhető, hogy ott lesz az előre telepített alkalmazások sorában. A kettő kijelzővel szerelt készülék nagy dobása a hajtogathatóságban rejlik majd, amellett persze, hogy nem a Google alkalmazásai élveznek majd itt prioritást, hanem a Microsoft szoftverei, amik gombamód elszaporodtak már a Play Áruházban.

És, ha már itt tartunk, akkor azt is el kell mondani, hogy a Microsoft Defender még a Linuxot sem kerüli el, sőt mi több. A Linuxra (RHEL 7+, CentOS Linux 7+, Ubuntu 16 LTS, SLES 12+, Debian 9+ és Oracle EL 7) tervezett kiadásnak az előzetese mostantól elérhető a felhasználók számára, ez is elsődlegesen vállalakozásoknak lett szánva. A linuxos Defender egy ideig még tesztfázisban lesz, és amikor már megfelelően teszi a dolgát, akkor szélesebb közönségnek is hozzáférhetővé válhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap