Miniatűr űrsikló startolt Indiából

Az ázsiai ország a következő tíz évben szeretne elkészülni teljes méretű, személyszállító űrsiklójával. Ennek 7 méteres modelljét lőtték ki hétfőn.

Miniatűr űrsikló startolt Indiából

Május 23-án India sikeresen kilőtte majdani űrsiklójának legénység nélküli, kisméretű modelljét, látványosan debütálva az újrafelhasználható űrjárműveket fejlesztők versenyében. A 7 méter hosszú, 1,75 tonnás űrsikló Ándhra Pradesből, a Satish Dhawan űrrepülőtérről indult útjára, majd miután 65 kilométer magasságig emelkedett, egy kontrollált ereszkedési szakasz után a tengerbe csapódott.

Az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése óta egyre intenzívebbé válik az újrafelhasználható űrjárművek fejlesztésére irányuló nemzetközi verseny, hiszen ezek jelentősen olcsóbbá tehetik az űrutazásokat. Az indiai űrügynökség az utóbbi évek során szintén jelentős összegeket áldozott az ilyen irányú kutatásokra, és általánosságban az űr felfedezésére is. Eddigi legnagyobb szabású vállalkozásuk a MOM (vagy Mangalján) nevű Mars-szonda, amely 2014 szeptemberében állt pályára a vörös bolygó körül.

Az ázsiai ország szakértői egy évtizeden belül egy teljesen üzemképes, többszöri űrutazásra is alkalmas személyszállító űrsiklót terveznek az űrbe juttatni. A hétfőn kilőtt minisikló irányított leszállásra ugyan még nem volt képes, így a becsapódás során megsemmisült, menet közben azonban fontos adatokat gyűjtött össze az autonóm navigációval, az ereszkedéssel és a szuperszonikus repüléssel kapcsolatban.

A modellt több közel 10 év alatt, nagyjából 14 millió dollárból fejlesztették ki. Ami az újrafelhasználható űrjárművek jelenlegi helyzetét illeti, a fejlesztésben legelőrébb járó SpaceX és Blue Origin egyelőre elsősorban a rakéták biztonságos visszahozására koncentrál, az ezeken helyet kapó űrkapszulákat pedig ejtőernyőkkel óvják meg a becsapódástól. Az indiaihoz hasonló űrsiklókon dolgoznak viszont Japánban, Európában és Oroszországban is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward