Minden Huawei mobil eleshet a Google frissítéseitől

Nagyon rossz hírre derült fény, de egyelőre még nem ismert minden információ az ügyben.

Minden Huawei mobil eleshet a Google frissítéseitől

Valószínűleg az olvasóink már tisztában vannak azzal, hogy a Huawei új mobiltelefonjai a Google Mobile Services csomag nélkül kerülnek a boltokba, és a HMS található ezeken. Az tiszta sor volt eddig is, hogy ez már a jövőben így fog menni, amíg az Egyesült Államok kitart a szankciók mellett. Most viszont már arról beszélhetünk, hogy még a korábbi eszközöknek a támogatása is megszakadhat.

A Huawei rendszeresen frissítette a termékeit a biztonsági javítások és az Android főverziók szempontjából is. Azok a készülékek, amelyek még 2019 első felében jelentek meg, még mind a GMS csomaggal kerültek bevetésre az Android 9.0 operációs rendszer alapot felhasználva. Idővel a legtöbb mobilt az Android 10-re frissítette a Huawei, és mivel a cég két főverziós frissítést is nyújtott korábban a felhasználóknak, valószínűleg mindenki arra számított, hogy az Android 11 is jönni fog még a GMS-sel kiegészülve például a Huawei P30 szériára, most viszont úgy fest, hogy a jövő sokkal sötétebb is lehet.

Galéria megnyitása

A The Washington Post arról számolt be, hogy lejárt a Huawei és a Google között korábban megkötött szerződés, ami alapján a keresőóriás segítséget nyújthatott a készülékei támogatásában. Normál esetben ezt a felek gond nélkül meghosszabbítanák, és minden menne tovább az eredeti kerékvágásban, viszont most már más a helyzet. Mivel az USA megtiltotta, hogy a Huawei friss szerződéseket kössön amerikai cégekkel, így a jelek szerint el lesz majd zárva a Google-től is.

A Huawei tehát elképzelhető, hogy a továbbiakban nem tud majd szoftveres támogatást nyújtani a felhasználók kezében lévő eszközök számára a Google-höz köthető szoftverek esetében. Viszont a vállalat az ügyre reagálva elmondta, hogy még semmilyen konkrét döntés nem született egyelőre. Sem a Google, sem az Egyesült Államok nem jelezte, hogy a továbbiakban le kellene mondania a Huawei-nek a támogatás biztosításának lehetőségéről.

Ameddig nincs hivatalos állásfoglalás, addig a Huawei az eddig megszokott módon támogatja majd az összes androidos készüléket. Ráadásul az AOSP támogatástól annak jellege miatt egyébként sem lehet a vállalatot elszigetelni, így elvileg lehetősége lehet az Android frissítésére és a biztonsági javítások alkalmazására is.

Galéria megnyitása

A vállalat hozzátette, hogy azokon a készülékeken pedig, amiken már nincs ott a GMS, jelenleg is gond nélkül tudja támogatni az operációs rendszert minden szempontból. Csak ezeken már nem a Google Play Áruházon keresztül kell az applikációkat letölteni, telepíteni és frissen tartani, hanem a Huawei által létrehozott AppGalleryt kell erre használni – vagy a Petal Keresőt.

Kíváncsian várjuk, hogy a Huawei körüli kálvária ebből a szempontból hogyan fog alakulni a továbbiakban. A Google részéről egyelőre csak annyi hangzott el, hogy valóban lejárt a két fél között egy olyan korábbi licencszerződés, ami arról szólt, hogy a vállalat hozzájárulhatott a készülékek támogatásának biztosításához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap