Minden dinoszaurusz tollas volt?

Egy kivételesen jól megőrzött húsevő megaloszaurusz tollazata alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy elképzelhető, hogy minden dinoszaurusz rendelkezett tollakkal. 

Minden dinoszaurusz tollas volt?

Egy kivételesen jól megőrzött húsevő megaloszaurusz tollazata alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy elképzelhető, hogy minden dinoszaurusz rendelkezett tollakkal. „Elképzelhető, hogy a dinoszauruszok közös őse egy tollas állat volt” ‒ mondja Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum őslénykutatója, és a témáról nemrég megjelent tanulmány szerzője.

Korábban is találtak már tollas dinoszauruszokat a kutatók, azonban azok a példányok már jóval közelebb álltak a madarakhoz, mint a mostani lelet. A Sciurumimus albersdoerferi nevű faj viszont a jól megtermett, éles fogakkal és karmokkal rendelkező megaloszauruszok közé tartozik. Az ominózus tollas fosszília egy igen fiatal példány maradványait őrzi, így mindössze 70 centiméter hosszú, de a felnőtt egyedek testhossza akár a 10 métert is meghaladhatta.

A tollazaton túl nagyon érdekes a csontváz állapota is. „Gyönyörű példány” ‒ mondja Luis Chiappe kutató. „Valószínűleg az egyik legjobb állapotban megőrződött húsevő maradványaival van dolgunk.” A leletre egy mészkőágyban bukkantak rá, a csontváz gyakorlatilag teljesen egyben maradt, nincsenek benne törések, és még némi izomszövet is maradt a csontokon. „Nem sok mást kívánhatunk egy fosszíliától” ‒ véli Chiappe.

És persze ott vannak a sima felületű bőrfoltok is, amelyekből hosszú tollak nyúlnak az állat farkának irányába. A modern tollakkal ellentétben ezek a „prototollak” leginkább a hajszálakra emlékeztetnek. Vékonyak, hajlékonyak, és nem olyan elágazó szerkezetűek, mint a mai madarak tollai. Kinézetre tehát eltérnek a hagyományos értelemben vett tollaktól, de anyagukban már megegyeznek ezekkel.

Életében az állatnak valószínűleg vastag „bundája” és bozontos farka lehetett. Nevének egyik része (Sciurumimus) is annyit jelent görögül, hogy mókushoz hasonló. Norell elmondása szerint ez a fiatal példány meglehetősen pihe-puha benyomást kelthetett, összességében olyan lehetett, mint egy óriás méretű kiscsibe.

Az eddigi kutatások során feltárt tollas fosszíliák mind Kelet-Ázsiából származtak, ez a lelet azonban Németország déli részén került elő, így több szempontból is kilóg az eddig talált dinoszauruszok közül. Norell elmondása szerint az a szép a dologban, hogy mindig lehet újat találni, akár olyat is, ami átírhatja a teljes addigi ismeretanyagot is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward