Miden korábbinál biztosabban kimutatja a kezdődő bőrrákot egy új vérteszt

A diagnosztikai eszköz jobban működik, olcsóbb és egyszerűbb is, mint a biopszia.

Miden korábbinál biztosabban kimutatja a kezdődő bőrrákot egy új vérteszt

A melanoma a bőrrák leghalálosabb formája, amely csak 2015-ben közel 60 ezer életet követelt, főleg Ausztráliából, Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából. És bár betegség korai fázisában diagnosztizálva 95 százalékos eséllyel gyógyítható, ha csak egy kicsit is késik a felimerés, a túlélés esélye hamar 50 százalék alá, vagy még alacsonyabbra csökken.

A helyzetet nehezíti, hogy a korai szakaszban történő diagnózis nem egyszerű. „Bár az orvosok csodálatra méltó munkát végeznek a rendelkezésükre álló eszközökkel, a biopsziákra való hagyatkozás önmagában is problematikus, négy biopsziából ugyanis három negatív lesz” – mondja Pauline Zaenker rákkutató.

Ami azért probléma, mert meglehetősen invazív vizsgálatról van szó, amely során legalább 1 négyzetcentiméter eltávolításra kerül a bőrből, kitéve a beteget a fertőzés és más komplikációk veszélyének. Ezek a vizsgálatok ráadásul időigényesek és drágák is. A MelDX nevű, ausztrál fejlesztésű vérteszt azonban sokkal kényelmesebb, megbízhatóbb és ami a legfontosabb, még korábbi detektálást tehet lehetővé, mint a biopszia.

Galéria megnyitása

Az új módszer az első tumorsejtekkel együtt megjelenő antitestek detektálásán alapul. Mel Ziman és kutatócsoportja 1627 különböző antitestet vizsgáltak meg, és ezek közül választottak ki 10 olyat, amelyek együttes jelenléte megbízhatóan jelzi a kezdődő melanomát a testben. A módszert 104 már diagnosztizált melanomás betegen és 105 egészséges alanyon tesztelték, és az eredmények alapján a vérteszt 79 százalékos pontossággal képes jelezni a kezdődő bőrdaganat jelenlétét, miközben az egészségesekben csak 16 százalék esetében produkál álpozitív eredményt.

Ez pedig egy kicsit még magasabb is a biopsziák hatékonyságánál, amelyek egy 2012-es ausztrál vizsgálat szerint 76 százalékos pontossággal működnek. És bár a vérteszt sem garantál tökéletes eredményeket, a könnyen végrehajtható, gyors vizsgálati módszer kiindulópontot jelenthet azzal kapcsolatban, hogy kinél érdemes a biopsziát vagy más bonyolultabb vizsgálatokat elvégezni. A MelDX klinikai tesztelése rövidesen megkezdődik, és könnyen lehetséges, hogy ennek eredményei nyomán sikerül tovább finomítani és pontosítani a tesztet.

Ziman szerint sikeres klinikai kipróbálás esetén három év múlva megkezdődhet a vérteszt általános használata, először a csak a biopsziák melletti kiegészítő diagnosztikai eszközként, majd remélhetőleg elsődleges tesztmódszerként. Amelyet akár rendszeresen is el lehet végezni a melanomára hajlamos, világos bőrű, sok anyajeggyel rendelkező pácienseknél, így még azelőtt elcsíphető lehet a rák, hogy tünetei lennének a betegnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward