Metánszivárgást észlelt a Curiosity a Marson

A NASA marsjárója szerdán eddigi pályafutása során a legnagyobb mennyiségű metánt detektálta a marsi légkörben.

Metánszivárgást észlelt a Curiosity a Marson

Azt egyelőre nem tudni, hogy a gáz biológiai, geológiai vagy más folyamatok eredménye, de az eredmény kétségen felül nagyon érdekes. A metán a marsi légkörben néhány száz év alatt lebomlik a napsugárzás és a kémiai reakciók nyomán, így a friss jelek potenciálisan valamilyen nemrégiben lezajlott folyamat eredményei lehetnek. A legizgalmasabb eshetőség szerint az is elképzelhető, hogy a gázt a felszín alatt élő, metanogén mikrobák termelik, amelyek oxigén nélkül is képesek túlélni.

A szerdai mérés során a Curiosity háromszor annyi metán jelenlétét észlelte, mint a 2013-as „kitörés” során, amely több hónapig eltartott. Amikor a marsjáró 2012-ben elérte a felszínt, egyáltalán nem talált metánt a légkörben, majd a következő évben néhány hónapig 7 ppb (milliárdod rész) mennyiségű gázt érzékelt. A mostani mérés során 21 ppb volt a metán mennyisége.

Galéria megnyitása

Természetesen az sem zárható ki, hogy a marsjáró a felszín alatt mélyen megrekedt, ősi geológiai folyamatok során keletkezett metánkészletek szivárgásának volt tanúja, és a mérésnek így semmi köze az esetleges marsi élethez vagy más, friss folyamatokhoz. Amikor 2004-ben metánt észleltek a bolygó felszínén, a szakértők elmondták, hogy a gáz geotermális reakciók során is képződhet, bár az azóta sem derült ki, hogy ez pontosan hogyan zajlana a Marson, ha egyáltalán lehetséges. (Sőt: az elmúlt másfél évtized információi alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek a bolygó sajátos geológiája miatt kisebb a valószínűsége, mint korábban gondolták.)

A Curiosity 2013-as méréseit utóbb a Mars Express nevű űrszonda is megerősítette, és a marsjáró az elmúlt évek során igazolta, hogy a metán szintje az évszakokkal együtt változik a vörös bolygón. A metán kapcsán ugyanakkor így is sok a furcsaság, a 2016-ban indult európai ExoMars űrszonda, amely elviekben mind a Curiosity, mind a Mars Express műszereinél érzékenyebb a metánra, ugyanis egyelőre egyáltalán nem találta nyomát a gáznak a légkörben.

Az utóbbi eredmények kapcsán ugyanakkor maguk az ExoMars szondával dolgozó kutatók is leszögezik, hogy még rengeteg adat vár elemzésre az első megfigyelési időszakból, így a mért adatok közt is lehetnek meglepetések. Ami az új metánjelet illeti, az irányítók az eredmények tükrében átmenetileg felfüggesztették a Curiosity előre eltervezett tudományos tevékenységét, hogy újabb metánméréseket végezzenek, amelyek eredményeit rövidesen remélhetőleg nyilvánosságra is hozzák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap