Mesterséges sejtmembrán

A Harvard és a Kaliforniai Egyetem kutatói teljes mértékben mesterséges sejtmembránt hoztak létre. 

Mesterséges sejtmembrán

A Harvard és a Kaliforniai Egyetem kutatói mesterséges sejtmembránt hoztak létre. A membrán képes „tárolni”, illetve elősegíteni az élethez szükséges reakciófolyamatokat. Eredményükről részletesen a Journal of the American Chemical Society lapjain számolnak be. Két évvel ezelőtt Craig Venter biológus bejelentette, hogy kollégáival létrehozták az első mesterséges sejtet. Ennek azonban „csak” az örökítőanyaga volt szintetikus, és ezt helyezték egy természetes körülmények kifejlődött baktériumba.

„Egyik hosszú távú és igen ambiciózus célunk, hogy létrehozzunk egy teljes egészében mesterséges sejtet, egy olyan szintetikus élő organizmust, amelyet kizárólag olyan élettelen molekulákból építettünk fel, amelyek előzőleg soha nem voltak kapcsolatban semmi élővel” ‒ mondta el Neal Devaraj professzor. „Annál is inkább, hiszen mindez minden valószínűség szerint már megtörtént a múltban, egyébként nem lenne élet.”

A membránt alkotó foszfatid-molekulákat két lipidláncból állították össze réz-ion katalizátor jelenlétében egy teljes mértékben mesterséges reakcióban, amelynek nincsen természetes körülmények között bekövetkező megfelelője. (Természetes esetben komplex enzimek vezérlik a membránalkotó molekulákat létrehozó kémiai folyamatokat.) Olaj és detergens híg emulziójához réz-ionokat adtak. Ennek hatására vezikulák és csövecskék kezdetek kialakulni az olajcseppek határán, és 24 óra elteltével az olaj teljesen eltűnt, mivel „elfogyasztották” az önmagukat szervező membránok. A kísérletben a legnagyobb meglepetést talán a folyamat egyszerűsége jelentette. A mesterséges sejthez a „boríték” tehát megvan, külön már készült mesterséges DNS-t is ‒ innentől tényleg csak egy lépésnyire van a mesterséges élet.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward