Mesterséges lép segíthet a szepszises betegeken

A készülék különleges molekuláris bevonnattal rendelkező mágneses gyöngyöket enged a rajta átvezetett vérbe, amelyek a patogének megkötését követően egy mágnessel eltávolításra kerülnek.

Mesterséges lép segíthet a szepszises betegeken

A különböző okok miatt fellépő vérmérgezés, vagy szepszis világszerte a vezető halálokok közé tartozik. Egy rendkívül összetett tünetegyüttesről van szó, amely mindig valamilyen fertőzés nyomán, rendszerint a kórokozók vagyok azok méreganyagainak a vérbe kerülése után lép fel. Ez kontrollálatlan gyulladásos válaszreakciót vált ki a szervezetből, annak egyébként egészséges részeit is károsítva. Az állapot súlyos esetben pár óra alatt a legfontosabb szervek leállásához, és halálhoz vezethet.

A szepszist korai felismerés esetén napjainkban már hatásosan lehet kezelni széles spektrumú antibiotikumokkal, amelyek a baktériumok nagy részét képesek felszámolni, olyan kezelés azonban mostanáig nem létezett, amely kimondottan a folyamat megállítását tűzte ki célul. Donald Ingber, a Harvard kutatója és kollégái azonban kidolgoztakegy eljárást, amely kifejezetten a szepszisre irányul, és talán a hatékony antibiotikus kezeléshez túl későn diagnosztizált esetekben is megoldást jelenthet.

A szakértők gyakorlatilag azt találták ki, hogy a gyakran végzetes folyamat megállítása érdekében átszűrik a páciens vérét, hogy megszabadítsák azt a mikrobáktól és a méreganyagoktól. A rendszer terveinek felvázolásakor a szervezet saját szűrőberendezéséhez, a léphez fordultak segítségül, amely nagyon hasonló feladatot lát el az egészséges emberekben. Az első lépés a vérben úszó mikrobák befogásának megoldása volt. Ehhez a szakértők úgynevezett mannóz-kötő lektinek (MBL) darabjaival vontak be néhány apró (mindössze 128 nanométeres) mágneses gyöngyöt. Ezek a lektinek a legkülönbözőbb patogéneket is felismerik, és az immunrendszer részeként ezekhez kapcsolódva részt vesznek elpusztításukban.

Ingber és kollégái igazolták, hogy a molekulák egy-egy töredéke is alkalmas arra, hogy a kémcsőben található mikrobákat a gyöngyökhöz kösse. Ezt követően megtervezték a szűrő többi részét. A berendezés alig nagyobb egy kártyapaklinál, és leginkább egy dializáló készülékre emlékeztet. A készülék egyik oldalán bevezetett vérbe mágneses gyöngyöket engednek, amelyek megkötik a folyadékban található patogéneket. A főág rövidesen 16 vékonyabb csatornára válik szét, és ezek mentén egy melléjük helyezett mágnes fokozatosan magához vonzza a pici gyöngyöket, majd kiemelve ezeket a vérből egy közeli sóoldatos tartályba juttatja őket.

A kutatók először korábban levett, baktériumokkal fertőzött emberi véren teszteltéka készüléket, és úgy találták, hogy ha öt alkalommal átengedik a folyadékot a szűrőn, a mikrobák 90 százaléka eltűnik a vérből. A következő kísérlet során élő patkányokon próbálták ki a mesterséges lépet, és a szűrt vért rögtön vissza is vezették az állatokba. A rágcsálókat normális esetben súlyos szepszishez vezető mennyiségű baktériummal fertőzték meg, a készülék azonban egy órán belül a patogén 90 százalékát eltakarította az állatok szervezetéből.

Egy másik kísérlet során halálos mennyiségű bakteriális toxint injektáltak az állatokba, majd egy részüket rákötötték a vérszűrő készülékre. A kontrollcsoport 86 százaléka öt órán belül elpusztult, a mesterséges lépre kötött állatok körében azonban csak 11 százalékos volt a halálozási arány. Bár a gyöngyök egyelőre nem képesek mindenfajta patogén kiszűrésére, a veszélyes mikrobák többségét kiszűrik, ami általában elégnek bizonyul a szepszis megállítására.

Az eljárás másik érdekessége, hogy megfelelő MLB-bevonatok használatával a készülék más betegségek kezelésére is alkalmas lehet, így általa esetleg a HIV vagy az ebola vérből való kiszűrésére is mód nyílhat, mondják a szakértők. A metódussal továbbá egyes autoimmun betegségek is kezelhetővé válhatnak, amelyeket a szervezet saját, abnormálisan fejlődő vérfehérjéi váltanak ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward