Mesterséges intelligenciák szűrhetik ki a sürgős orvosi eseteket

Az új rendszerek a szemészeteken és a sürgősségi osztályokon is segíthetnek prioritás szerint osztályozni a beérkező eseteket.

Mesterséges intelligenciák szűrhetik ki a sürgős orvosi eseteket

Az egyik kérdéses rendszert, a DeepMind mesterséges intelligenciáját 15 ezer beteg diagnosztikai adatain edzették. A rendszer ezalatt megtanulta, hogy az optikai koherencia tomográf (OCT) vizsgálati felvételeken, hogyan azonosíthatja azt a 10 kulcsjelenséget, amelyek különféle szemfenéki problémákat jeleznek. Az OCT röntgensugarakkal vagy ultrahanggal generál háromdimenziós felvételeket a szemfenék képleteiről, így az ideghártyáról, a makuláról és a látóidegről. A mesterséges rendszerrel megbízhatóan és korán lehet azonosítani, ha problémák vannak ebben a régióban, ami sok esetben a látás megmentésének feltétele, hiszen idejében el lehet kezdeni a kezelést.

A DeepMind új rendszerét a cég, a University College London és a Moorsfields Szemklinika kutatói közösen fejlesztették ki. Ahogy Pearse Keane, a klinika egyik munkatársa elmondta, jelenleg már annyiféle vizsgálatot végeznek el a szemproblémákkal orvoshoz fordulókon, hogy az emberi szakértők nem győzik a leletek elemzését. Ez pedig késlelteti a diagnózist, ami egy látást fenyegető állapot esetén súlyos következményekkel járhat.

Galéria megnyitása

A mesterséges intelligencia viszont rögtön felállítja a sorrendet a betegek közt, hogy kit kell sürgősen kezelésbe venni, és ki az, aki várhat, mert sokkal lassabban romlik az állapota. A rendszer a tesztelés során 94 százalékos pontossággal mérte fel az egyelőre csak virtuális betegek állapotát, akik körében több mint 50 különböző szembetegség fordult elő. Ezzel a teljesítménnyel pedig a világ vezető szemészeivel is versenyre kelhet.

A program nem készít konkrét diagnózisokat, de az OCT-felvételek alapján azonosítja a különféle problémák klinikai jeleit, például a maculalyukakat vagy a retina elzáródott ereit, és ezek alapján villámgyorsan megmondja, hogy melyik beteget kell azonnal megnéznie egy szakértőnek, és kit elég egyelőre megfigyelni. A fejlesztő csapat tervei szerint a rendszert a következő három év alatt 30 angliai kórházban kezdik el használni, nagyban javítva ezzel a szemészeti intézmények működési hatékonyságát.

Mesterséges intelligenciákat persze nemcsak a szemészet területén, hanem másutt is lehet alkalmazni a leletek gyors elemzésére. Egy másik most megjelent tanulmányban egy amerikai fejlesztésű rendszerről számolnak be a szakértők, amely 1,2 másodperc alatt megbízhatóan képes felmérni, ha egy adott CT-felvételen sztrók, agyvérzés vagy más agyi probléma látszik. Ez pedig sokat segíthet abban, hogy a sürgősségi osztályokon a legsúlyosabb esetek időben ellátáshoz jussanak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap