Mesterséges forgószelekkel termelnének energiát

Egy kanadai fejlesztő az erőművek veszteséghőjével felmelegített levegőt különleges, üreges, nyitott tetejű tornyokban hideg levegővel keverné, mesterséges forgószeleket hozva lére, amelyek aztán turbinákat hajtva energiát termelnének.

Mesterséges forgószelekkel termelnének energiát

A természetes körülmények között keletkező tornádókat véve alapul, a kanadai AVEtec Energy Corp. villamosmérnöke, Louis Michaud egy újfajta, környezetbarát energiaforrást tervezett meg, amely a különféle erőművek veszteséghőjét alakítaná felhasználható energiává. Az Atmospheric Vortex Engine (AVE, légköri örvénymotor) működtetéséhez a hővel vizet melegítennéek, és azt csövek segítségével üreges, nyitott tetejű tornyok felé irányítanák.

A meleg vízzel teli csövekkel aztán levegőt melegítenének fel, amelyet meghatározott szögben engednének be a tornyokba. Ahogy a meleg levegő a hideggel keveredik, körkörös áramlás keletkezik, amelynek hatására a toronyban és afölött egy kontrollált forgószél jön létre. Az örvénylő légtömeg alacsony nyomású centrális része aztán még több levegőt szippant be a toronyba, megforgatva az annak alján elhelyezett turbinákat, amelyek egy szélkerekeknél is használatos generátort hajtanának meg – meglepően nagy intenzitással, mondja Michaud.

A tervező már egy kisméretű, de működő prototípuson (képünkön) is demonstrálta módszere hatékonyságát. A teljes méretű tornyok Michaud elképzelése szerint nagyjából 90 méter szélesek, illetve 45 méter magasak lennének, és 14 kilométer magas tornádókat tudnának létrehozni. Egy ilyen örvénymotor egy átlagos, 500 megawattos földgáz- vagy szénerőműre kapcsolva 200 megawattot adhatna hozzá az összteljesítményhez, pusztán a veszteséghő felhasználása révén.

Michaud számításai szerint a „tornádóenergia” még olcsóbb is, mint a szénből nyert energia, mivel egy kWh 3 centért előállítható, szemben ez utóbbi 4−5 centes árával. Az örvénymotorok nem bocsátanak üvegházhatású gázokat a levegőbe, és működtetésükhöz mindössze a környezetben találhatónál melegebb levegőre van szükség, amelyet akár napelemek vagy más módszerek, például meleg óceánvíz révén is lehetne biztosítani. „Ha a meleg tengervíz elég energiát tartalmaz ahhoz, hogy hurrikánokat kreáljon, akkor az örvénymotorok meghajtására is alkalmas lehet” – mondja Michaud.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward