Mennyire hatékony a Halálcsillag?

Képes-e egy kisebb hold méretű harci állomás elég energiát generálni egy Föld méretű bolygó megsemmisítéséhez? 

Mennyire hatékony a Halálcsillag?

A sci-fi rajongók többségének örök emlék marad az méltán híres filmjelenet, amikor a Csillagok háborújában a Halálcsillag megsemmisíti az Alderaan bolygót. A fanatikusok között persze vérre menő viták folynak arról a kérdésről, amelyet a Leicesteri Egyetem kutatója, David Boulderstone most tudományos alapon kísérelt megválaszolni: Képes-e egy kisebb hold méretű harci állomás elég energiát generálni egy Föld méretű bolygó megsemmisítéséhez?

Hogy a kérdésre választ kapjunk először is tisztáznunk kell, hogy mi is az a Halálcsillag. Különféle forrásokból származó adatok alapján az első Halálcsillag átmérője 125‒190 km között volt. A mélyűri harcállomásról az a hír járta, hogy szuperlézerének egyetlen lövésével képes elpusztítani egy bolygót.

Boulderstone szerint lehetséges megközelítőleg meghatározni azt az energiamennyiséget, amely ennek a tettnek a véghezviteléhez szükséges. Ennek kiszámításához számos dolgot feltételezett, amelyek nem derülnek ki a kánonból. Először is feltevése szerint az Alderaan semmiféle bolygóvédelmi pajzzsal nem rendelkezett a támadás idején. A bolygó felépítését adatok hiányában homogénnek feltételezte, figyelmen kívül hagyva a bolygók belsejére általában jellemző öves szerkezetet.

A bolygó gravitációs kötési energiáját, vagyis azt az energiát, amely megsemmisítéséhez kell az U=3GMˆ2/5R képlet alapján számíthatjuk ki, ahol M a bolygó tömege, R a sugara, G a gravitációs állandó (6,673x10ˆ-11 N(m/kg)ˆ2). Ez egy Föld méretű bolygó esetében 2,25x10ˆ32 Joule energiát jelent. A Jupiter adataival számolva az eredmény 2x10ˆ36 Joule.

A lézer energiaellátását egy hiperanyag-reaktor adja, amely egy törpecsillagnak megfelelő energiát képes termelni. Példaként napunk energiatermelése 3x10ˆ26 Joule másodpercenként, így feltételezhető, hogy egy Föld méretű bolygó elpusztítása nem okozna gondot a Halálcsillagnak, egy Jupiter méretűé azonban komolyan megterhelné a rendszert. Valószínűleg el kéne vonni az energiát szinte minden egyéb területről, ide értve a szükséges irányító rendszereket és a létfenntartó berendezések működtetését is, ami egyáltalán nem biztos, hogy lehetséges.

Boulderstone végkövetkeztetése szerint tehát: a Halálcsillag a Föld méretű bolygók esetében hatásos fegyver lehet, a nagyobb bolygókkal azonban csak komoly nehézségek árán birkózna meg, csillagok megsemmisítésére pedig szinte biztosan nem alkalmas.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward