Méhmatek

Egy új kísérlet tanúsága szerint a méhek meglepően elvont matematikai gondolkodásra képesek: meg lehet tanítani őket, hogy szimbólumokat számértékekkel helyettesítsenek be.

Méhmatek

Egy ausztrál-francia kutatócsoport tagjai most megjelent tanulmányukban nem kevesebbet állítanak, minthogy pontosan ezt tették meg, vagyis megtanították a rovarokat, hogy specifikus jeleket konkrét értékekként értelmezzenek. Ez pedig olyan kognitív képességekről tanúskodik, amelyekről eddig senki sem gondolta, hogy az evolúció során olyan korán kialakulhattak, mint amit a méhek teljesítménye sugall.

„Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a matematikai gondolkodás egyedi emberi képesség, amely valószínűleg csak nemrégiben alakult ki, hiszen feltétele volt a szavak és a számszimbólumok kidolgozása”

– mondja Brian Butterworth, a University College London kognitív idegtudományi intézetének professzora. Ez a vizsgálat azonban újabb bizonyítéka annak, hogy más, nyelvvel és szimbólumokkal nem rendelkező élőlények is képesek számokban gondolkodni, még ha nem is olyan szinten, mint mi magunk, folytatja a kutató, aki nem vett részt az új vizsgálatban.

Maga a kutatás részben ismerős lehet, hiszen – ahogy Butterworth  is említi – az elmúlt években több hasonló vizsgálatra is sor került, és ezek közül többnek a jelenlegi kutatás résztvevői is részesei voltak. Így az utóbbi időszakban a szakértők többek közt demonstrálták, hogy a méhek képesek az alapvető matematikai műveletekre és értik a nulla koncepcióját.

Galéria megnyitása

És bár akadnak olyan szkeptikus szakértők, akik szerint az említett kísérletek kapcsán lehetséges, hogy a méhek valójában nem számolási képességükről tettek tanúbizonyságot, hanem más tényezők alapján hoztak olyan döntéseket, amelyekből úgy tűnt, hogy matematikai alapon gondolkodnak, a mostani és a korábbi kísérletek alapján is úgy látszik, hogy az apró rovarok fejében sokkal komplexebb dolgok folynak, mint amire valaha is számítottunk.

Agyak és nyelvek

Az új kutatás keretében a szakértők egy eddig soha nem vizsgált képességet tanulmányoztak, és arra utaló jeleket találtak, hogy a méhek képesek a szimbólumokról értékekre asszociálni, vagyis azt megtenni, amit emberként művelünk, amikor egy számkaraktert egy konkrét mennyiségként értelmezünk.

A vizsgálat egyúttal az eddigi első olyan kísérlet, amely során emberek és rovarok között egy szimbolikus nyelv útján valósult meg kommunikáció.

A szakértők az elmúlt évtizedekben számos állatcsoport kapcsán igazolták, hogy ezek képesek számokat reprezentáló szimbólumokat használni. A csimpánzok, néhány alacsonyabb rendű majomfaj mellett számos madár, például a papagájok és a galambok is megtaníthatók erre, rovarok kapcsán azonban mostanáig senki sem bizonyított hasonlót.

Azt Karl von Frisch Nobel-díjas kutató vizsgálatai óta tudjuk, hogy a méhek fajtársaikkal egy táncszerű mozgásforma révén kommunikálnak. A mostani kutatás egyik nagy kérdése ugyanakkor az volt, hogy lehetséges-e az emberek és a méhek között kommunikációt megvalósítani. Tekintve, hogy a méhek agya kevesebb mint 1 millió neuront számlál az ember 86 milliárd idegsejtjével szemben, a kérdésre egyáltalán nem volt nyilvánvaló a válasz. A probléma leegyszerűsítve gyakorlatilag arról szólt, hogy mekkora agy szükséges a nyelvi kommunikáció megvalósításához.

Ennek vizsgálatára logikusan adódott a matematika, amelyet az emberek között univerzális nyelvként tartanak számon. Így a szakértők egy egyszerű matematikai nyelvet építettek ki, és ezzel próbáltak kommunikálni a rovarokkal.

Csillagok, csillagok

A kísérlet során egy csapat méhet betanítottak arra, hogy egy szimbólumot specifikus számú elemmel azonosítson, míg egy másik csoport tagjait ennek fordítottjára treníroztak, vagyis hogy specifikus számú elemet azonosítsanak egy szimbólummal. A tesztek során az állatokat egy Y alakú konténerbe helyezték, miután megmutatták nekik a szimbólumot vagy az adott számú elemet. A „döntési kamra” elágazásában aztán az állatok két újabb jellel szembesültek, amelyek közül azt kellett kiválasztaniuk, amely megfelelt a korábban látott jelzésnek.

Galéria megnyitása

Ha jól döntöttek, vagyis a korábban látott számú elemnek megfelelő szimbólumot választották, vagy a szimbólumot megfelelő értékkel oldották fel, a kis kamrában, ahova bejutottak, cukros víz várta őket. Ha például a konténerbe jutás előtt egy méh a 3-as számnak megfelelő szimbólumot látta, az édes csemege eléréséhez azt a kamrát kellett választania, amelynek bejáratánál három objektumot, például három csillagot látott.

Méhenként nagyjából 50 próbálkozás után mindkét csoport tagjai 80–90 százalékban jó döntéseket hoztak.

Ahogy a szakértők az eredményekről beszámoló tanulmányban írják, mindkét csoport tagjai bizonyították, hogy képesek voltak megtanulni a mennyiségeket elvont jelekkel vagy az elvont jeleket mennyiségekkel azonosítani.

Számok és mennyiségek

Az ugyanakkor nagyon nehezen ment a rovaroknak, hogy átfordítsák a tudást, amire megtanították őket, vagyis, hogy megtegyék, amit a másik csoport tanult. Vagyis az állatok megtanulták, hogy egy mennyiséget egy szimbólummal, vagy hogy egy szimbólumot egy mennyiséggel azonosítsanak, de egyszerre a kétfajta tudásra nem voltak képesek. Hiába tudta egy méh, hogy a 3-as szimbólum alapján a három csillagos bejáratot kell választania, és találta el azt az esetek 90 százalékában, ha utána három csillagot mutattak neki, 50–50 százalék volt annak az esélye, hogy a 3-as szimbólummal jelzett kamrát választja.

Ez a kutatók szerint azt sugallja, hogy a számfeldolgozás és a szimbólumok megértése eltérő régiókban zajlik a méhek agyában, és nincsenek meg azok a kapcsolatok, amelyek az emberi agyban lehetővé teszik a két terület együttes, komplex működését, és ezáltal a felismert összefüggések megfordítását.

Az ugyanakkor egészen lenyűgöző, hogy a méhek akár egy irányba is képesek a szimbolikus reprezentációk értelmezésére. Ez azt sugallja, hogy a rendkívül összetett emberi nyelvek létezését lehetővé tevő alapelemek rendkívül régóta megvannak a természetben, és agyunk ezekből építkezve volt képes saját teljesítményét növelni, ahogy fejlődött.

Galéria megnyitása

Bár a szakértők hangsúlyozzák, hogy tényleg nagyon egyszerű alapelemekről van szó, az egyelőre nem világos, hogy méhek gondolkodása mennyire komplex. A kísérleteket egyelőre csak úgy végezték, hogy a méheknek két lehetőség közül kellett választaniuk, de lehetséges, hogy ennél sokkal többre is képesek. Hogy pontosan mire, azt majd a következő kutatások dönthetik el, amelyek előtt ez a vizsgálat megnyitotta az utat, mondják a szakértők.

***

A kutatók szerint munkájuk igazolja, hogy akár a rovarokkal is lehetséges elvont szimbólumok útján kommunikálni, ami az állatvilág és az agy evolúciójának jobb megértésén túl a mesterséges intelligenciákkal való kommunikációhoz is fontos támpontot jelenthet.

Butterworth szerint ugyanakkor erős túlzás kommunikációról beszélni ebben az esetben, hiszen a rovarok egy-egy jel jelentését sajátították el, holott a nyelvek jelek kombinálásán és ennek szabályain alapulnak, ami itt nem történt meg. Az viszont tényleg érdekes, hogy drámaian eltérő agyuk ellenére a méhek képesek ilyen absztrakcióra.

Ez egyúttal arra enged következtetni, hogy a gondolkodás alapelemei egyszerű, néhány agysejtet mozgósító, funkcionális egységekben zajlanak,

mondja a kutató, bár hogy milyen mechanizmus szerint, az egyelőre rejtély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap