Megvan az első Földhöz hasonló méretű exobolygó

A Kepler 78b mérete és Földhöz hasonló összetétele ellenére gyökeresen különbözik otthonunktól, mivel mindössze 8,5 földi óra alatt kerüli meg központi csillagát. Életre így bizonyosan nem alkalmas, hiszen pokoli forróság uralkodik a felszínén. 

Megvan az első Földhöz hasonló méretű exobolygó

A NASA kutatói ráakadtak az első Földhöz hasonló méretű és összetételű exobolygóra. A Kepler 78b ennek ellenére gyökeresen különbözik otthonunktól, mivel olyan közel kering központi csillagához, hogy mindössze 8,5 földi óra alatt kerüli meg azt. Életre így bizonyosan nem alkalmas, hiszen pokoli forróság uralkodik a felszínén.

A mostani felfedezést jegyző kutatócsoportot az a Natalie Batalha vezette, aki a 2011-ben az első Naprendszeren kívüli kőzetbolygó megtalálásában is részt vett. Ez utóbbi égitest, a Kepler 10b 560 fényévnyire található a Földtől a Sárkány csillagképben, és egy olyan csillag körül kering, amelynek korát 12 milliárd évre teszik. Maga a bolygó 3,3−5,7 földtömegű, sugara pedig 1,4-szerese a Földének.

A Kepler 78b ennél kisebb és közelebb is található: 400 fényévnyire van a Hattyú csillagképben. Sugara 1,2-szerese, tömege 1,7-szerese a Földének, és sűrűsége alapján döntően különféle kőzetekből, illetve vasból állhat. Központi csillaga egy kicsit kisebb és könnyebb a Napnál. Felszíni hőmérsékletét 2,030−2,830 °C közé teszik a csillagászok, így a kéreg anyaga vélhetően teljes mértékben megolvadt. A „lávabolygó” a szakértők elmondása szerint szinte biztosan nem jelenlegi pályáján formálódott, ez ugyanis fizikai képtelenség lett volna, ahogy az is valószínűsíthető, hogy ezt a pozíciót nem tarthatja sokáig: a következő hárommilliárd évben csillaga el fogja nyelni az égitestet.

A bolygót a Kepler űrtávcső segítségével azonosították, amely 4 éves működése során több mint 150 ezer csillagot monitorozott folyamatosan, bolygók jelenlétére utaló periodikus változások után kutatva ezek fényességében. Az űrtávcső eredeti küldetését idén májusban a pozícionáló rendszer meghibásodás miatt kénytelen voltak felfüggeszteni kezelői, azonban elképzelhető, hogy valamilyen formában mégis tovább folyhat majd a Kepler exobolygók utáni vadászata.

A Kepler 78b létezését azóta két földi távcsővel is sikerült megerősíteni, és a radiálissebeség-mérés módszerét alkalmazva az égitest tömegét is meghatározták a szakértők. Ennek lényege, hogy a csillag színképvonalai Doppler-eltolódást mutatnak a körülötte keringő bolygó gravitációs hatása miatt, ahogy központi égitest Földhöz viszonyított sebessége periodikusan változik. A módszerrel az elmúlt években egyre kisebb anomáliák váltak észlelhetővé, így egyre kisebb méretű bolygók fedezhetők fel általa, ami nagyon fontos előrelépést jelent az otthonunkhoz hasonló, életre esetlegesen alkalmas világok felkutatása szempontjából, mondta el Batalha.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward