Megtalálhatták az első exoholdat

A Kepler után a Hubble űrtávcső is megerősítette, hogy egy 8000 fényévre levő bolygó körül nagy valószínűséggel egy hold kering.

Megtalálhatták az első exoholdat

A Kepler űrtávcső 2017-ben akadt nyomára egy kísérőnek a Kepler-1625b katalógusjelű extraszoláris planéta körül. Azóta a Columbia két kutatója a Hubble űrteleszkóppal is megvizsgálta a rendszert, és eredményeik alapján meglehetős biztonsággal állítható, hogy a bolygó körül valóban egy Naprendszeren kívüli hold, azaz egy exohold kering. Bár exobolygókat lassan három évtizede detektálnak a kutatók, az extraszoláris holdak létezését mindeddig nem sikerül észlelési adatokkal alátámasztani.

A Kepler-1625b-i névre keresztelt exoholdjelölt szokatlanul nagy méretű, ami annyiban nem meglepő, hogy bolygója sem kicsi. A planéta egy gázóriás, amelynek tömege többszöröse a Jupiterének, a hold pedig az észlelési információk alapján a Neptunusznak megfelelő átmérőjű, amihez hasonlóra nincs példa saját rendszerünkben.

A bolygó és a hold a nagyjából olyan messzire van csillagától, mint a Föld a Naptól, így mindkét égitest a rendszer élhető zónájának belső peremére esik. Mivel azonban méretükből adódóan minden bizonnyal mind a bolygó, mind a hold döntően gázból áll, ha van is rajtuk élet, az egészen másfajta lehet, mint a földi életformák. Érdekes adalék ugyanakkor, hogy a méretbeli különbségek ellenére a bolygó és holdja tömege hasonlóan aránylik egymáshoz, mint a Föld és a Hold tömege.

A szakértők a fedési módszert használva akadtak a hold nyomára, vagyis megfigyelték, ahogy a bolygó átvonul csillaga korongja előtt, átmenetileg elhalványítva annak fényét. A 19 órás átvonulás közben kisebb anomáliákat figyeltek meg a kutatók, a bolygó mozgásában egyfajta ingást tapasztaltak, és a tranzit után 3 és fél órával észleltek egy második, enyhébb elhalványodást is. Mindezen megfigyelésekre a legvalószínűbb magyarázatot az jelenti, hogy egy hold kering a bolygó körül.

Bár a megfigyelések egy része egy hipotetikus második bolygó jelenlétével is magyarázható lehet, mivel a Kepler négy éves észlelési periódusa során nem találta nyomát több planétának a rendszerben, ez jelenleg valószínűtlennek tűnik. A szakértők mindenesetre tovább vizsgálják a rendszert a következő években, és remélhetőleg rövidesen sikerül kétségen felül megerősíteniük az első ismert exohold létezését.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap