Megszűrnék az olaszok a Facebookot

...És persze más hasonló oldalakat is, amennyiben azok bármi módon összefüggésbe hozhatóak bármiféle törvénysértő tevékenységgel, vagy épp arra való buzdítással, annak támogatásával vagy igazolásával.

Megszűrnék az olaszok a Facebookot

...És persze más hasonló oldalakat is, amennyiben azok bármi módon összefüggésbe hozhatóak bármiféle törvénysértő tevékenységgel, vagy épp arra való buzdítással, annak támogatásával vagy igazolásával.

Egyelőre még csak egy törvénytervezetről van szó, amelyet még el kell fogadni és érvénybe léptetni, ám ezzel valószínűleg nem lesz sok gond, mivel ennek az intézkedésnek valóban alapos oka, komoly háttere van: felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy az olasz maffia két letartóztatott fejesének, Bernardo Provenzano-nak és Salvatore Riina-nak hívei a Facebookon keresztül küldtek kódolt üzeneteket a gengsztereiknek.

A törvénytervezetet Gianpiero D'Alia szenátor terjesztette elő, célja pedig az, hogy valamennyi olyan weboldalt, amely a felhasználók által létrehozott tartalmakat is mutat, rákényszerítsen arra, hogy minden olyan felhasználói oldalt távolítson el, amely a fent említett módon bármiféle törvénysértést támogat, szorgalmaz, koordinál, stb. . Külön kiemelte a szenátor azt a megbotránkoztató tényállást is, miszerint például szoptató anyák képeit ugyan nem engedi megjeleníteni a Facebook, ám bűnözőkkel kapcsolatban már nem igazán vannak konkrét tilalmak.

A végrehajtás pedig konkrétan úgy nézne ki, hogy amennyiben egyes oldalakon bizonyíthatóan törvénysértő tartalmak szerepelnek, akkor az olasz belügyminisztérium felszólíthatja az internet-szolgáltatókat arra, hogy blokkolják a hozzáférést ezekhez az oldalakhoz. Ezzel együtt az internetes oldalakra is kiterjesztenék azt a törvényt, ami a nyomtatott médiumokra már vonatkozik: öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető mások bűncselekmények elkövetésére való buzdítása. Azok az internet-szolgáltatók pedig, akik a minisztériumi felszólításnak esetleg nem kívánnak eleget tenni, akár $322.000-nak megfelelő összeggel is büntethetőek lennének.

Érdekes elképzelés, és sok hasonlóval ellentétben még csak nem is túlkapásos, hanem nagyon is precíz. Elmélet és gyakorlat persze két külön dolog, és kérdés, mi mindenről feltételezik majd, hogy az netán "kódolt üzenet", de majd kiderül, hogy mit is hoznak ki mindebből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward