Shop menü

MEGKEZDŐDÖTT AZ FTC ELLENI HARC AZ ACTIVISION BLIZZARD ÜGYBEN

Ezen kívül számtalan kavargás is van a cégek körül, a Sony továbbra sem boldog.
Török Roland
Török Roland
Megkezdődött az FTC elleni harc az Activision Blizzard ügyben

Megkezdődött az Egyesült Államokban a Federal Trade Commission döntése elleni per, hiszen a piacvédő szerepet betöltő szervezet a britekkel együtt egyedüliként a világon úgy döntött, hogy nem engedélyezi az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoft számára. 

Az ötnapos tárgyalás során az Activision Blizzard és a Microsoft minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a bíróságot meggyőzze az igazáról, hiszen ezen múlhat az egész üzlet sorsa. Az első napról már be is tudunk számolni, és olyan érdekességekről kapunk a per során információkat, amikről talán sosem tudhatnánk.  

Az egyik ilyen, hogy Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója korábban megfenyegette a Microsoftot, hogy ha nem kér kisebb részesedést a bevételekből, akkor nem fog többé a Call of Duty megjelenni Xbox konzolokra. A Microsoft az idő rövidsége miatt belement a dologba, ami azt jelenti, hogy a Call of Duty mindenki másnál olcsóbban lehet Xbox platformon, sőt, az Activision szinte a marketingben sem adott semmilyen lehetőséget a Microsoftnak. 

Azt is tudjuk, hogy készül egy Indiana Jones játék a Bethesdánál. A tárgyalás során kiderült, hogy eredetileg multiplatform címről volt szó, ám a Microsoft úgy tűnik, hogy Xbox exkluzív címmé fogja tenni, ráadásul első napos Game Pass termékként. A kérdés az, ez a terv éppen melyik irányba billenti a bíróságot majd. 

A Microsoft elismerte, hogy elvesztették a konzolháborút. A PlayStation és a Nintendo is messze magasabb eladásokat produkál, így a Microsoft szerint nekik már egy ideje a szolgáltatás és a játékok minősége a fontos, nem a konzoleladás. A 2022-es adatok szerint 25 millió aktív Game Pass előfizető van, de a VGChartz szépen grafikonokon összeszedte, hogy mennyire van lemaradva az Xbox a PlayStationhöz képest. 

A Sony korábban azzal érvelt a felvásárlással szemben, hogy ha meg is kapják a 10 éves exkluzivitást, akkor a Microsoft szándékosan szabotálni fogja a Call of Duty játékok minőségét PlayStation-ön. Nos, a Sony most kijelentette, hogy ők bizony nem fogják megosztani a PlayStation 6 specifikációit előre az Activision Blizzarddal, mert félő, hogy a Microsoft kezébe jutnak ezek a dokumentumok. Vagyis a Microsoft pont a Sony miatt nem fogja tudni garantálni, hogy megfelelő minőségű PS6 port jelenjen majd meg esetlegesen? Nehéz érteni a logikát. 

Ráadásul kikerült egy nagyon érdekes, talán sorsfordító belsős levelezés is, amit Jim Ryan vezető írt a Microsoft Activision Blizzard felvásárlás bejelentését követően.  

Ebben a levélben a PlayStation főnök azt mondja, hogy egyáltalán nem aggódik a felvásárlás miatt, mert a Microsoft nagyobban gondolkodik annál, mintsem exkluzívvá tegye a Call of Duty-t.  

Kifejezetten leírta, hogy nem fél attól, hogy exkluzívvá válna a játék, és ebben megerősíti az, hogy sokat beszélgetett erről Phil Spencerrel és Bobby Kotickkal a bejelentést megelőző napokban, egészen biztos benne, hogy a Call of Duty még sokáig a PlayStation-ön marad. Pár nappal később valamiért meggondolta magát, és publikusan már az ő cége is a PlayStation apokalipszist vizionálta a törvényhozóknál.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére