Megjelent az első gép által generált könyv

Bár nem nevezhető kifejezetten izgalmas olvasmánynak, nem is ez volt a cél.

Megjelent az első gép által generált könyv

A kötetet a Springer Nature adta ki, elsőként publikálva olyan könyvet, amelyet egy gépi tanulásra képes algoritmus állított össze. Utóbbit a frankfurti Goethe Intézet alkalmazott számítógépes nyelvészeti laborjának kutatói fejlesztették ki, és ahogy a könyv címéből is látszik – Lithium-Ion Batteries: A Machine-Generated Summary of Current Research, azaz Lítiumion-akkumulátorok: Gépi összefoglaló a kurrens kutatásokról – a program megalkotásánál nem az volt a cél, hogy érdekfeszítő szereplőket vagy izgalmas történeteket kreálni képes rendszert alkossanak.

A könyv ehelyett egy kiterjedt kutatási terület legfrissebb eredményeit igyekszik kezelhető terjedelemben összefoglalni. A lítiumion-akkukkal kapcsolatos kutatásokról csak az elmúlt három évben több mint 53 ezer tanulmány jelent meg, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy napjainkban hányféle elektromos rendszerben van jelen a technológia az autóktól kezdve az órákig.

Galéria megnyitása

Ennek fényében minden újabb áttörés azzal kecsegtet, hogy elképesztő hatással lesz az élet gyakorlatilag minden területére. Az újabb eredmények eléréséhez viszont a kutatóknak legalább nagyjából tisztában kellene lenniük azzal, hogy mi történik a területen, ami a publikációk puszta mennyiségét tekintve jelenleg a lehetetlennel határos. A Springer Nature új kötete, amelyet hasonló összefoglaló munkák követhetnek, erre kínál megoldást, összefoglalva a válogató algoritmus szerint legfontosabb fejleményeket.

Az algoritmus gépi tanulással tanulmányok ezreit elemezte, hogy megtalálja a releváns lektorált munkákat, majd ezeket kivonatolta, és koherens fejezeteket állította össze, amelyek a kutatás egy-egy aspektusával foglalkoznak. A kötet automatikusan generált összefoglalókat is közöl azokról a tanulmányokról, amelyeket beválogatott az anyagba, és linkeli is a kérdéses publikációkat, így akit a közölt részletek vagy az összefoglaló alapján mélyebben érdekel egy cikk, egy kattintással rögtön elérheti azt.

A 247 oldalas kötet, amely itt ingyenesen elérhető, pontosan ezzel a céllal készült: hogy kiindulópontot nyújtson, és segítsen eligazodni abban a publikációrengetegben, amely évről évre termelődik a szakterületen. Persze ahogy a könyv készüléséről és az algoritmus működéséről szóló bevezetőben a fejlesztők írják, még biztosan van hova fejlődni a hasonlóan generált könyvek terén, éppen ezért nagyon várják a visszajelzéseket, hogy a következő művek még jobban sikerüljenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap