Meghackelik Hawking agyát

Stephen Hawking a tesztalanya annak a stanfordi kutatók által kifejlesztett korszakalkotó készüléknek, amely bizonyos fokig képes az agyhullámok lefordítására. 

Meghackelik Hawking agyát

Stephen Hawking a tesztalanya annak a stanfordi kutatók által kifejlesztett korszakalkotó készüléknek, amely gyakorlatilag képes „meghackelni” a tudós agyát. Az iBrain az agyhullámokat érthető formára fordítja át, így a lassan harminc éve beszédszintetizátort használó Hawking és a hasonló megbetegedésekben szenvedők számára talán új utat nyithat maguk megértetésére. A hetven éves fizikus állapota folyamatosan romlik, és már jelenlegi szintetizátorának használata is gondokat okoz neki.

Philip Low, az iBrain kiötlőjének elmondása szerint elsődleges céljuk az volt, hogy a test „kihagyásával”, egyenesen az agy elektromos aktivitását fordítsák át a kommunikáció valamilyen formájára. A legújabb teszteredményeket jövő hónapban mutatják be egy cambridge-i konferencián, ahol valószínűleg Hawking is demonstrálni fogja a készülék működését.

A rendszer egyelőre csak mozdulatokat képes kommunikálni, vagyis ha az alany arra gondol, hogy a kezét vagy a lábát mozgatja, akkor ezt érzékeli az irányító számítógép. A fejlesztés egy következő állomása lesz, amikor a gép az érzékelt utasításnak megfelelően valamilyen feladatot is elvégez majd, így a páciens például irányíthatja a kerekesszékét pusztán lába mozgatására koncentrálva.

A kutatók reményei szerint valamikor a talán nem is olyan távoli jövőben a műszer arra is képes lesz, hogy a gondolatokat szavakká formálja. Low elmondása szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyes elképzelt mozdulatokhoz amolyan agyi jelbeszédként szójelentések kapcsolódnának, és ezt alakítaná aztán a gép hallható beszéddé.

A kutató azt is hozzátette, hogy a készülék az orvostudomány számos más területén is használható lesz, általa monitorozhatóvá válhatnak a különféle gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítók) adott agyi reakciók, de segíthet az alvászavarok és a depresszió kezelésében vagy autizmus jobb megismerésében is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward