Megfúrják a szupervulkánt

Engedélyt kapott az a projekt, amelynek célja a dél-itáliai Campi Flegrei fúrásos vizsgálata. Az első próbafúrás 500 méter mélyre hatol majd, és hónapokon belül megkezdik a munkálatokat.

Megfúrják a szupervulkánt

Engedélyt kapott az a projekt, amelynek célja egy dél-itáliai szupervulkán fúrásos vizsgálata. A kutatás hírére széleskörű tiltakozás bontakozott ki, mivel egyesek szerint a művelet kisebb földrengéseket vagy robbanást okozhat, kockázatnak kitéve a közeli Nápoly lakosságát. Luigi de Magistris polgármester a múlt héten adott engedélyt az első, 500 méter mélyre hatoló próbafúrás elvégzésére.

A Campi Flegrei Mélyfúrási Projekt nemzetközi összefogásból született, a kutatók célja a Campi Flegrei, avagy Flegrei-mezők elnevezésű vulkáni terület kockázati felmérése, amely úgynevezett kalderákból, azaz kiszélesedett kráterszerű képződményekből áll, melyeket a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. A terület egyetlen hatalmas, 18 kilométer átmérőjű kalderából és az abban megtalálható másodlagos fiókkalderákból áll össze. A kutatók véleménye szerint, ha kitörne a Campi Flegrei, annak nagyon komoly globális következményei lennének. Ilyen hatalmas kitörések szerencsére rendkívül ritkán következnek be. Az első nagy erejű kitörés időpontját 40 ezer évvel ezelőttre teszik, a második pedig 12 ezer évvel ezelőtt történt. Azóta a vulkáni utóműködés klasszikus jelei figyelhetők meg a területen. A legutolsó kisebb, de jelentős kitörés 1538-ban volt. Ez nyolc napig tartott, és a kidobott vulkáni anyagból keletkezett a Monte Nuovo 135 méter magas kúpja.

Az eredeti terv az volt, hogy egy 4 kilométer mély kutat fúrnak a térségben, de ezt 2009-ben Rosa Russo Iervolino, akkori nápolyi polgármester megvétózta, miután a projekten kívüli kutatók aggodalmukat fejezték ki a fúrás kockázatai miatt.

A kritikusok között volt Benedetto De Vivo is, a Nápolyi Egyetem geokémikusa, aki 2010-ben azt nyilatkozta a Science-nek, hogy egy ilyen fúrás szeizmikus aktivitást válthat ki, rosszabb esetben pedig akár hatalmas robbanást is, például ha a három kilométeres mélységben a feltételezések szerint megtalálható, nagynyomású, szuperkritikus folyadékok érintkezésbe kerülnek a magmával. De Vivo a fúrás leendő helyszínével sem értett egyet, mivel az eredeti tervek szerint gyakorlatilag Nápoly határában végezték volna el a műveletet. Végül ennél sokkal nyugatabbra, a várostól távolabb fognak fúrni.

Ulrich Harms, a potsdami Földtani Kutatóintézet munkatársa és a projekt egyik résztvevője korábban azt mondta, hogy a fúrás kontrollált körülmények között történik, így semmiféle veszélyt nem jelent a lakosságra. Rámutatott, hogy számos több kilométer mély kutat fúrtak világszerte a geotermikus energiák kiaknázására, és ezek egyikénél sem történt robbanás. Nagyon fontos lenne viszont közelebbről megismerni a területet, és megtudni, hogy milyen esély van egy újabb kitörésre.

A próbafúrást pár hónapon belül megkezdik, ennek elkészülte után pedig egy második, immár 3,5 kilométeres kutat terveznek fúrni. A kutakban elhelyezett szenzorok létfontosságú információkkal szolgálhatnak a bradiszeizmikus (függőleges) földmozgások megértéséhez. Ez utóbbi a földfelszín emelkedését és süllyedését jelenti, és a kaldera belsejében levő magma mozgásai állnak a háttérben. 1968‒1972 között a Campi Flegrei 1,7 métert emelkedett, majd 1982‒1984 között újabb 1,8 métert. A második periódusban egy földrengés is bekövetkezett, és a közvetlen kitöréstől való félelmükben 30 ezer embert telepítettek ki a hatóságok. A mostani projekt célja tehát annak megállapítása, hogy milyen összefüggés mutatkozik a bradiszeizmikus földmozgások és a kitörések között. Ezen kívül a vulkáni terület esetleges geotermikus hasznosítási lehetőségeit is kivizsgálják.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward