Megerősítették, hogy van metán a Marson

A gázt először a Curiosity detektálta hat évvel ezelőtt, az eredményt azonban mostanáig nem sikerült újabb mérésekkel alátámasztani.

Megerősítették, hogy van metán a Marson

A metán marsi jelenléte vagy hiánya azért nagyon fontos kérdés, mert a gáz az élhetőség egyik fontos jelzője, de akár az élet jele is lehet. Problémás viszont a metán kapcsán, hogy a gáz nem sokáig marad meg a légkörben, így jókor és jó helyen kell lenni annak detektálásához. Ennek kapcsán ugyanakkor jó hír, hogy ha valamely bolygón metán jelenlétét detektálja egy műszer, arról bizonyos, hogy nem sokkal korábban szabadult fel. A Mars esetében a gáz valószínűleg a felszín alól szökik fel rendszertelen időközönként.

A Curiosity 2013. június 15-én észlelt egy ilyen metánjelet, a mérés kapcsán azonban sok volt a bizonytalanság, mivel azt más műszerrel nem sikerült megerősíteni. Ezt sikerült most orvosolniuk az Európai Űrügynökség Mars Express szondájának adatait elemző kutatóknak. A szonda 2013. június 16-án repült át a Gale-kráter felett, és egyik spektrométere szintén detektálta a metánt. Bár Marco Giuranna kutatócsoportja azt továbbra sem tudja megmagyarázni, hogy került a metán a Marsra, a gáz jelenlétének független megerősítése alátámasztja, hogy a bolygó korábban alkalmas volt az életre. Sőt: a metán marsi létezése erősen azt sugallja, hogy a vörös bolygón egykor létezett mikrobiális élet, és az ennek képviselői által termelt metán szökik el jelenleg a talajból.

Galéria megnyitása

Giuranna és társai a Mars Express 20 hónapnyi adatát elemezték, és közben egy új technikát is kidolgoztak, amely révén területi alapon hasonlíthatták össze a méréseket. Érdekes módon a szonda a Curiosity által is észlelt metánfelszabaduláson kívül sehol máshol nem találta nyomát a gáznak a vizsgált periódus alatt. Az észlelt metánjel viszont nagyon kifejezett volt, és mintegy 46 tonna gáz jelenlétét jelezte egy 49 ezer négyzetkilométeres területen.

A Mars Express mérései a gáz felszabadulási helyének megtalálásához is közelebb vitték a szakértőket. A Curiosity adatai alapján a kutatók eredetileg úgy hitték, hogy a metán északról származhat, és a déli szelek vitték a Gale-kráterhez. Az új mérési adatok azonban azt sugallják, hogy a metán a Gale-kráterből szabadult fel, ami nagyon jó hír, hiszen ezek szerint a Curiosity abszolút tűzközelben van, ami a potenciális marsi élet nyomait illeti.

Hasonló metánszivárgás a Földön törésvonalak és természetes gázlelőhelyek felett fordul elő, és valószínűleg a Marson is hasonló a helyzet. A gáz a kutatók szerint az Aeolis Mensae nevű terület törésvonalaiból szivároghat, és apró, átmeneti geológiai változások nyomán szabadul fel. Arról ugyanakkor még szinte semmit sem tudnak mondani a szakértők, hogy hogyan távozik a légkörből, vagy hogyan került a törésvonalak mélyére a gáz. A kutatócsoport azonban azt reméli, hogy az új elemzési módszerrel más metánlelőhelyeket is sikerülhet feltárniuk a Marson, és ezek vizsgálata révén közelebb kerülhetnek a gáz eredetének feltárásához is.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap