Megakadályozható az opiátoktól való függés

A plus-naloxone automatikusan leállítja az „opiátéhséget”, és a függéssel kapcsolatba hozható viselkedésformákat. Az agy neurokémiája megváltozik, nem indul meg a dopamin termelődése. 

Megakadályozható az opiátoktól való függés

Az Adelaide-i és a Coloradói Egyetem kutatói egy nemzetközi projekt keretében sikeresen bizonyították, hogy lehetséges a morfium- és heroinfüggőség megakadályozása úgy, hogy a hatóanyagok fájdalomcsillapító hatása továbbra is fennálljon. A kutatók feltárták ugyanis az immunrendszer azon kulcsmechanizmusát, amely elősegíti az opiátoktól való függést. Laboratórium kísérletekkel korábban már igazolták, hogy a patkányok esetében a plus-naloxone nevű hatóanyag megakadályozza az immunaddikciót.

„Az általunk elvégzett kísérletek bizonyították, hogy az agyi immunrendszeren keresztül lehetséges a függés kialakulásának megakadályozása anélkül is, hogy közvetlenül az agyra hatnánk” ‒ mondta el Mark Hutchinson, a kutatás egyik vezetője. „A függés kialakulásában mind a központi idegrendszer, mind pedig az immunrendszer fontos szerepet játszik, de a mostani kutatás eredményei alapján egyértelműen elmondható, hogy ha az immunrendszer függését megakadályozzuk, az agyban sem alakul ki függőség.”

A kísérletek eredményeiről részletesen beszámoló tanulmány a Journal of Neuroscience oldalain jelent meg. A kutatás újfajta fájdalomcsillapítók megalkotásához vezethet, valamint rengeteget segíthet a heroinistáknak a leszokásban.

„A morfiumhoz és heroinhoz hasonló opiátok a TLR4 nevű receptorhoz kapcsolódnak, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a normál immunválasz során a baktériumokra reagál a szervezet. A probléma azzal van, hogy a TLR4 ezt követően felerősíti a függést” ‒ magyarázza Hutchinson. A plus-naloxone automatikusan leállítja ezt a folyamatot, leállítja az „opiátéhséget”, és a függéssel kapcsolatba hozható viselkedésformákat. Az agy neurokémiája megváltozik, a drogok hatására normális esetben meginduló dopamintermelődés nem kezdődik meg, így a hatóanyagok nem okoznak eufóriát, folytatja a kutató.

„Ez a kutatás alapjaiban változtatja meg mindazt, amit az ópiumszármazékokról tudunk. Régóta sejtettük, hogy a TLR4 lehet a kulcs a függőség megakadályozásához, és most egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban így van” ‒ mondja Linda Watkins kutató.

„Az általunk alkalmazott hatóanyag annak az opioid-antagonistának az tükörképe, amelyet Kenner Rice alkotott meg a hetvenes években. Úgy gondoljuk, hogy rendkívül hasznos lehet a morfiummal együtt alkalmazva, így a páciensek nyugodtan élvezhetik az opiátok fájdalomcsillapító hatását a függőség kialakulásának réme nélkül” ‒ folytatja a tudós.

A kutatócsoport reményei szerint az új szer klinikai tesztelése másfél éven belül megkezdődhet. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward