Meddig élhet az ember?

Ha sikerülne legyűrni minden betegséget, hány évig élnénk?

Meddig élhet az ember?

Senki sem él örökké, mondják, az ugyanakkor tény, hogy jelenleg jóval hosszabb ideig élünk, mint az előttünk létezett generációk. Az egészségesebb életmódnak, a jobb orvosi ellátásnak, a betegségmegelőzésnek hála a fejlett országokban jelentősen megnőtt a várható élettartam, hiszen azok akik az orvostudomány eredményei nélkül a hatvanas éveikben meghaltak volna, ma 80–90 évig élnek.

Kérdés, hogy meddig emelhető még a plafon, vagyis hogy van-e egyáltalán valamilyen fizikai vagy biológiai határa az emberi élettartamnak. Egy új vizsgálat szerint, amennyiben van ilyen maximum, azt még nem értük el. A szakértők az olasz statisztikai hivatal adatait elemezték, a 2009–2015 közötti időszakban vizsgálva a 105 évet betöltött embereket. Összesen 3836 ilyet találtak, és közülük a legidősebb 112 éves volt. A nagy mennyiségű adatnak hála olyan demográfiai elemzést sikerült készíteniük a kutatóknak, amire általában nincs mód ennyire idős emberek esetében.

A vizsgálatokból kiderült, hogy 105 éves kor felett a mortalitás nem emelkedik tovább, vagyis 110 évesen nincs nagyobb esélye a halál bekövetkeztének, mint 105 évesen. Ez meglepő, hiszen az ennél fiatalabbaknál általános trend, hogy a korral a mortalitás is folyamatosan növekszik. Ami szintén érdekes, hogy a vizsgált korosztályokban a fiatalabbak körében rendre alacsonyabb mortalitást mértek, vagyis itt is sikerült kimutatni, hogy ha valaki később születik, jó eséllyel tovább él, minden bizonnyal a fejlettebb egészségügynek köszönhetően.

Galéria megnyitása
A születéskor várható élettartam alakulása Magyarországon (Forrás: KSH)

A százvalahány évesek persze nagyobb eséllyel halnak meg, mint a 100 évnél fiatalabbak, de az eredmények azt sugallják, hogy az ember által elérhető maximális élettartam (és vele a várható élettartam is) továbbra is növekszik, és ha van határa, még nem értük el, mondja Elisabetta Barbi, a római Sapienza Egyetem demográfusa professzora.

Az eredmények értelmezésekor persze nem ért óvatosnak lenni. Például azért sem, mert a kutatók csak olaszokat vizsgáltak, és Olaszországban van az egyik olyan hely a Földön (Szardíniában), ahol egyelőre nem teljesen érthető okokból szokatlanul hosszú ideig élnek az emberek. A mortalitási plafon tehát nem biztos, hogy más országok lakosságára is jellemző.

Ennek ellenére tény, hogy az elmúlt 120 évben rendkívüli módon megnövekedett a várható élettartam a korábban jellemzőhöz képest. Míg az emberiség története során a születéskor várható élettartam nem nagyon haladta meg a 30–35 évet, és még a 20. század elején is csak 31 év volt globálisan, a 2014-es világátlag már 71,5 év volt, ami azóta tovább növekedett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward