Másodszor is mintát vett a Ryugu anyagából a Hayabusa–2

A japán űrszonda ma hajnalban sikeresen abszolválta a küldetés soron következő szakaszát, amelynek keretében az aszteroidára korábban robbantott kráterből kirepült anyagból gyűjtött be egy keveset.

Másodszor is mintát vett a Ryugu anyagából a Hayabusa–2

Az akció a japán űrügynökség beszámolója szerint minden probléma nélkül zajlott. A szakértők már közzé is tettek a legnagyobb megközelítés során készült fotókból néhányat. A mintagyűjtés ugyanúgy történt, ahogy a februári művelet, vagyis az űrszonda lassan egészen a felszínig ereszkedett, majd egy 5 grammos tantál lövedéket lőtt az aszteroidába. Az ez által felvert por egy része aztán a kinyitott, második mintagyűjtő tartályba repült.

Az akció kapcsán előzetesen sok volt a bizonytalanság. Egyrészt a Ryugu egyre közelebb kerül a Naphoz, így felszínén egyre nagyobb a forróság és az aktivitás, ami limitálta, hogy meddig lehet biztonságosan megközelíteni az égitestet. Másrészt azt is mérlegelni kellett, hogy nem túlságosan kockázatos-e az újabb mintagyűjtő manőver, hiszen ha eközben valami baja lett volna az űreszköznek, azzal a korábban begyűjtött minta is odaveszhetett volna.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy minden rendben zajlott, és az űreszköz a tervek szerinti ütemben emelkedik megszokott magassága felé. Ami a Hayabusa–2 további menetrendjét illeti, már csak egy akció van hátra a hazaindulásig, egy újabb rover, a Minerva–II–2 lebocsátása, amire valamikor a következő hónapokban kerülhet sor. Decemberben az űreszköz visszaindul a Föld felé, ahová 2020 decemberére juttatja vissza mintagyűjtő tartályokat tartalmazó kapszulát.

A mostani mintagyűjtő manőver előtt egy videóüzenetben Brian May is sok szerencsét kívánt a japán csapatnak: a Queen asztrofizikus gitárosa nem véletlenül szólalt meg, hiszen aktívan részt vesz a Hayabusa–2 adatainak feldolgozásában, és kutatótársával, Claudia Manzonival együtt már több sztereoszkópos képet is létrehozott az égitestről, megkönnyítve a felszíni formák térben való vizsgálatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap