Máshogy dolgozza fel a skizofréniások agya a metaforákat

Ez megmagyarázhatja, hogy miért okoz gyakran nehézséget a betegeknek, hogy értelmezzék a szóképeket.

Máshogy dolgozza fel a skizofréniások agya a metaforákat

Egy lengyel kutatócsoport MR-vizsgálatokkal azonosította egészséges emberekben és skizofrén betegekben a metaforák feldolgozásában résztvevő agyi régiókat, és alapvető eltéréseket figyeltek meg ennek a folyamatnak a tekintetében.

A metaforák használata a nyelvi kommunikáció alapja, és azon túl, hogy gyakran használjuk ezeket, amikor ismeretlen, bonyolult koncepciókat próbálunk elmagyarázni ismerős jelenségek segítségével (mondjuk egy tudományos áttörés kapcsán), a mindennapi beszédben is rengeteg olyan fordulatot alkalmazunk, amely metaforikus eredetű, de nekünk már fel sem tűnik, hogy az.

Mivel ezeknek a köznyelvi metaforáknak jelentős része nyelvről nyelvre eltér, a jelenséget kutatókon túl ezek leginkább a miattuk összezavarodó nyelvtanulóknak tűnnek fel, akiknek a szavak jelentésén túl ezen kifejezések használatát is el kell sajátítaniuk. És először méltán jönnek zavarba az olyan fordulatok hallatán, mint hogy „mindjárt felrobbanok” vagy hogy „sínen van” valami.

A skizofréniás betegek számára a metaforák hasonlóan összezavaróak, mint a nyelvtanulók számára, olyannyira, hogy a betegség diagnózisának is része annak vizsgálata, hogy a páciens értelmezni tudja-e a mindennapos szóképeket. Ha a betegség tényleg fennáll, a beteg nagyrészt csak szó szerinti értelmezést tud tulajdonítani ezeknek a kifejezéseknek, ami nagyon félrevezető és gyakran ijesztő is lehet számukra.

Galéria megnyitása

Annak megértéséhez, hogy ennek mi az oka, egy lengyel kutatócsoport 30 skizofrén és 30 egészséges önkéntessel végzett el egy kísérletet, amelynek keretében résztvevőknek rövid történeteket kellett hallgatniuk, miközben MR-rel szkennelték az agyukat. Az elhangzott sztorik harmada egy közismert metaforával, harmada egy szó szerint értelmezendő megjegyzéssel, harmada pedig egy olyan mondattal zárult, aminek semmi köze nem volt a korábbiakhoz. Az alanyok feladata az volt, hogy eldöntsék, melyik történet melyik kategóriába tartozik.

Az önmagában nem volt meglepő, hogy a skizofrén betegeknek ez nehezen ment, az viszont a kutatók számára is új információ volt, hogy esetükben a metaforikus befejezésekre más agyterületek reagáltak, mint a kontrollcsoportnál. Míg az egészségeseknél  a metaforák hallatán a nagyon aktívvá vált a prefrontális kéreg és az amigdala bal oldala, a skizofréniásoknál olyan területek kezdtek aktív működésbe, amelyek alapesetben nem vesznek részt a metaforák feldolgozásában.

A szakértők szerint az eredmények azt sugallják, hogy a metaforák értelmezéséhez szükséges agyi területek a betegekben nem lépnek megfelelően működésbe, ezért az agy más területek bevonásával próbálja feldolgozni a bejövő információkat. Ez néha működik, viszont ilyenkor olyan fokozott terhelésnek teszi ki az agyat, ami megnehezíti más tevékenységek elvégzését. Máskor pedig nem működik, és ilyenkor a beteg szó szerint veszi az elhangzott szóképet.

Ami viszont könnyen válhat ijesztővé, hiszen számos köznyelvi metafora használ erőszakos vonatkozásokat (pl. küzdés, harc, legyőzni), amelyek szó szerint értelmezve könnyen aláássák a biztonságérzetet. Így a beteg amellett, hogy mivel nem érti mit mond a másik, eleve izolálttá válik, egyre inkább rettegni is kezd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap