Marsi képeslapok a MOM és a MAVEN szondáktól

Hazasugározta első felvételeit a vörös bolygóról a NASA és az indiai űrügynökség új marsi szondája is.

Marsi képeslapok a MOM és a MAVEN szondáktól

Már meg is kezdte munkájáta legújabb két marsi műhold, amelyek egy héttel ezelőtt érték el bolygószomszédunkat. A NASA MAVEN szondája a marsi atmoszférát vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy milyen interakciókba kerül a légkör a napszéllel. A vörös bolygó a szakértők szerint egykor a földihez hasonló vastag légkörrel, és jóval barátságosabb éghajlattal rendelkezhetett, azonban magnetoszférájának gyengesége miatt a Nap nagyenergiájú részecskéi lassanként felőrölték a légkör anyagát.

A MAVEN szondától drámai felvételekhez ugyan nem fogunk jutni, mivel a küldetésnek nem célja nagyfelbontású képeket rögzíteni a bolygóról, eredményei azonban ettől függetlenül nagyon érdekesek lehetnek. A mellékelt első hazasugárzott felvételsorozaton különböző gázok légköri eloszlása látható, és már ezeken is megfigyelhető, ahogy az oxigén szorosan a bolygó közelében marad, a hidrogén pedig jóval messzebbre terül szét az űrben.

Ami a másik szondát, az indiai MOM-ot illeti, már az űreszköz első Földre küldött képei is mutatják, hogy látványos marsi felvételekben nem lesz hiány a közeljövőben. Az első képen a bolygó északi féltekéje látható rendkívüli részletességgel. Bal oldalon felül, durván 11 óra irányában látszik az északi pólus, amelyet párás légrétegek fednek. A kép közepétől kicsit jobbra és felfelé látszó világosabb régió a Terra Arabia, a marsi felszín egyik legősibbnek tartott része. A 4500 kilométer hosszan húzódó felföldet kráterek sokasága borítja.

Ettől délre egy sötétebb folt látszik: ez a Terra Meridiani, ahol az Opportunity nevű marsjáró munkálkodik. A régió a feltevések szerint egykor teljes egészében víz alatt volt. A terület északi részén található a több mint 460 kilométer átmérőjű Schiaparelli-kráter, amely jóval nagyobb, mint amekkora a dinoszauruszok kihalásában a feltevések szerint kulcsszerepet játszó becsapódás lehetett. A Terra Arabia fölött látszó Cassini-kráter szintén 400 kilométernél nagyobb átmérőjű, az ettől lefelé és jobbra látszó Huygens-kráter pedig körülbelül akkora, mint Schiaparelli-kráter.

A felvételen még számos érdekesség felfedezhető ezeken kívül is, és a fotó előrevetíti, hogy milyen fantasztikus képeket várhatunk a jövőben a MOM szondától, amely kevesebb pénzből érte el a Marsot, mint amennyi a Gravitáció című film összköltségvetése volt. Az alábbi kép szintén az indiai űreszköz első hazaküldött felvételeinek egyike, és rajta bolygószomszédunk vékonyka légköre figyelhető meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward